Zapekaná pohánka
Pohánka bola obľúbeným jedlom našich predkov. Aktuálne má svoje miesto aj v jedálničku mnohých slovenských domácností. Okrem toho, že neobsahuje lepok, je bohatá na antioxidanty chrániace bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Jedným z najznámejších je rutín. Ten má schopnosť ovplyvňovať pevnosť a pružnosť ciev.
Ak vás trápia kŕčové žily alebo hemoroidy, pohánka by mala byť vo vašom jedálničku zastúpená pravidelne. Takisto je prospešná pre zdravie srdca kvôli obsahu horčíka, rutínu a kvercetínu. Vláknina v pohánke napomáha znižovať hladinu cholesterolu a podporuje trávenie.
Suroviny:
500 g pohánky, 500 g mrazeného bobuľového ovocia, 100 g prepusteného ghí masla, hrozienka, škorica
Postup:
Najprv pohánku premyte pod tečúcou vodou, potom ju zalejte čistou vodou asi 1 cm nad pohánku, priveďte k varu a nechajte dôjsť pod pokrievkou. Formou si vymastite maslom a dajte na ňu tretinu pohánky, polovicu bobuľového ovocia, hrozienka a škoricu. Potom opäť navrstvite pohánku, ovocie, škoricu a hrozienka. Všetko zakryte zvyškom pohánky. Navrch dajte kopčeky ghí masla a pečte 25 minút dozlatista.
Mirka