Základné potraviny, ktoré škodia zubom
Okrem dôkladnej ústnej hygieny má na stav našich zubov významný vplyv aj stravovanie. Prečítajte si, aké potraviny a nápoje vašim zubom škodia.
Citrusové plody
Šťava z citrusov je bohatým zdrojom vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných živín, bohužiaľ pre zuby môže byť pohromou. Experti odporúčajú vyhnúť sa predovšetkým džúsom z citrónov a grepov, ktoré sú zvlášť kyslé a pri pravidelnej konzumácii môžu poškodiť zubnú sklovinu.
Kyslé uhorky
Kyselina v octe, ktorá je nevyhnutná na zaváranie uhoriek a dodáva im tú správnu slanú chuť, bohužiaľ tiež priamo pôsobí na zubnú sklovinu a poškodzuje ju.
Konzumácia kyslých uhoriek viac ako raz denne zvýšila pravdepodobnosť opotrebovania zubov o 85 percent. Podľa doktora Messiny však málokto je kyslé uhorky tak často, aby to výrazne ovplyvnilo jeho dentálne zdravie.
Víno
Podľa odborníkov na zdravú výživu je červené víno zdravšie ako biele, ale toto tvrdenie sa rozhodne netýka zubného zdravia. Červené víno totiž obsahuje látky nazývané chromogény, ktoré produkujú pigmenty, ktoré zafarbujú zuby. Taníny obsiahnuté v červenom víne navyše majú tendenciu vysušovať ústa, zuby tak zostávajú lepivé a tým sa zhoršujú škvrny na zuboch.
Káva a čaj
Poznáte tie zle odstrániteľné škvrny, ktoré sa zhromažďujú vnútri šálky na kávu? Tak podobne pôsobí pitie kávy aj na vaše zuby. Škvrny od kávy na zuboch sú dokonca vytrvalejšie ako škvrny od tabaku. Navyše zuby so škvrnami od kávy sú zvyčajne lepkavejšie a priťahujú tak čiastočky jedla a baktérie. Myslíte si, že vhodnejšie bude pitie čaju?
Nechcené škvrny od jedla môžete odstrániť dentálnou hygienou alebo bielením zubov.