Zákerný glaukóm. Nenechajte si vziať zrak

Zelený zákal je 2. najčastejšou príčinou straty zraku v moderných krajinách. Zákerný je v tom, že v počiatočných fázach nemá žiadne príznaky. Kvôli tomu prichádzajú pacienti k lekárovi neskoro a dôsledky môžu byť fatálne. 

  • Čo je zelený zákal?

Zelený zákal je ochorenie očí, pri ktorom dochádza najčastejšie vplyvom zvýšeného vnútroočného tlaku k poškodeniu zrakového nervu. Ak sa tento problém nerieši, s pribúdajúcim časom sa zhoršuje ostrosť zraku, videnie farieb, kontrastné a periférne videnie. Konečným štádiom je slepota. Bohužiaľ, prípady straty zraku v tomto prípade nie sú ojedinelé, pretože príznaky zeleného zákalu sú spočiatku ťažko identifikovateľné. Týka sa to hlavne primárneho glaukómu, ktorý dlho prebieha bez symptómov. Akútny glaukóm sprevádzajú okrem iného bolesti a poruchy videnia.

  • Najväčšie riziko vzniku zeleného zákalu je u starších ľudí

Podľa štatistík trpí zeleným zákalom 1 % populácie, pričom ohrození sú najmä ľudia nad 70 rokov. To však neznamená, že glaukóm sa netýka aj mladších. Stáva sa, že ochorenie sa vyskytuje aj u 30 – 40-ročných jedincov.
Kedy zbystriť pozornosť a nepodceňovať preventívne prehliadky u lekára? Hoci presná príčina vzniku glaukómu nie je  jasná, existuje niekoľko rizikových faktorov. Na prevenciou dbajte napríklad vtedy, keď sa už ochorenie vo vašej rodine vyskytlo, máte nad 65 rokov, alebo trpíte cukrovkou, alebo srdcovocievnymi chorobami. Zvýšené riziko hrozí aj u tých, ktorí sa v minulosti popasovali s ťažkými zápalmi očí, sú silne krátkozrakí alebo podstúpili liečbu kortizónom.

  • Prevencia a liečba zeleného zákalu

Ideálnou prevenciou je absolvovanie pravidelných prehliadok u očného lekára, ktorý vie glaukóm diagnostikovať a nastaviť vhodnú liečbu. Absolvovanie preventívnych prehliadok je vhodné už od dovŕšenia 40. roku života.  Je vždy lepšie nájsť si raz do roka niekoľko minút času a navštíviť lekára, ako prísť v dôsledku neliečeného zeleného zákalu o to najcennejšie, vlastný zrak. Na najlepších očných klinikách vám dokážu v prípade diagnostikovania zeleného zákalu pomôcť vhodne nastavenou terapiou, a tak stratu zraku spomaliť, alebo úplne zastaviť. Ak sa však jedná o akútny glaukóm, najdôležitejšie je, aby ste prišli včas. Teda myslite na prevenciu!