Zákernosť kocky cukru

Cukor neprináša žiadny úžitok a namiesto toho môže napáchať veľa škôd. Avšak napriek tomu si väčšina ľudí sladkosti nedokáže odoprieť.
Prečo sa vlastne po sladkom tak priberá? Zákernosť cukru spočíva v tom, že sa v tele premieňa na tuk a prispieva tak k jeho zásobám vytvoreným v dôsledku tučnej stravy. Ak chce niekto schudnúť a cítiť a lepšie, mal by rozhodne pomýšľať na to, aby jedol čo najmenej sladkostí. Cukor telu neprináša žiadny úžitok ako sú vitamíny, vláknina, stopové prvky a minerálne látky, prináša iba kalórie. Vynechaním cukru a výrobkov z neho človek nič nestratí, zatiaľ čo ak napríklad obmedzí mäso, môže mu chýbať železo a podobne.

Chuť na sladké býva niekedy neprekonateľná. Nemá preto asi cenu zariekať sa, že ho nebudeme vôbec jesť, ale obmedziť jeho konzumáciu na rozumnú mieru. Mnoho ľudí sa usiluje zbaviť cez deň hladu tým, že si kúpi niečo sladké - napríklad šišku, sladké keksy, pretože majú pocit že ho tým zaženú poriadne ďaleko. Opak je však pravdou. Prvotný pocit zasýtenia je síce pomerne silný, ale o to intenzívnejší je ďalší záchvat hladu, ktorý sa veľmi rýchlo ozve opäť.

Niektorí ľudia sa usilujú vyhýbať sa cukru, zároveň si však chcú dopriať niečo sladké, a preto sa obracajú k umelým sladidlám. Ich snaha o to, aby sa vlk nažral a koza zostala celá, sa však nemôže stretnúť s veľkým úspechom. S umelými sladidlami sa spája niekoľko úskokov. Napríklad aspartam je naozaj veľmi nízkokalorický, ale zároveň nedokáže zahnať hlad po skutočnom cukre, pretože telo sa nedá oklamať. Okrem toho by ho v žiadnom prípade nemali dostávať deti do troch rokov a vyhnúť by sa mu mali aj fenylketonurici. Iné umelé sladidlá, ako napríklad klasický sacharín, sú síce vhodné pre diabetikov, ale kalórií majú práve toľko ako obyčajný repný cukor.

Obľúbeným sladidlom je aj med, ktorý si ľudia dávajú nielen do čaju, ale natierajú si ho aj na chlieb s tým, že tak získajú množstvo vitamínov. Úlohu medu však tiež netreba preceňovať. Vitamínov i minerálnych látok je v ňom len veľmi málo. Kvôli vitamínom je oveľa lepšie kúpiť si čerstvé ovocie alebo zeleninu než drahý a na kalórie bohatý med. Ročne skonzumujeme niekoľko desiatok kilogramov cukru. Pritom nejde len priamo o sladkosti, ako sú cukríky, čokoláda, zákusky. Veľa cukru je aj v malinovkách, ľudia si ho dávajú do kávy, čaju. Doslova bombou sú v tomto smere aj granulované čaje, ktorých obsah do určitej miery tvorí cukor. Pritom práve takú formu mávajú čaje pre najmenšie deti, u ktorých sa tak už vo veľmi skorom veku vytvára silný vzťah k sladkej chuti.