Záhorácke kysnuté koláčiky

Prísady:

 

500 g polohrubej výberovej múky 100 g masti ( kačacej alebo husacej), 100 g práškového cukru, 2 žĺtky, 20 g droždia, 4 dl plnotučného mlieka RAJO, trošku soli. Na namáčanie 2 vajcia.


Tvarohová plnka:
500 g tvarohu RAJO, 150 g cukru, 50 g hrozienok, 2 žĺtky, trochu vanilínového cukru a postrúhanej citrónovej kôry. Všetky suroviny dobre zmiešame.


Posýpka: 125 g hladkej múky, 75 g tuku, 1 žĺtok, trochu strúhanej citrónovej kôry a vanilínového cukru. Z tohto vypracujeme tuhé cesto a postrúhame na jemnom strúhadle.

 

Masť s cukrom, soľou a žĺtkami vymiešame do penista. V troške vlažného mlieka necháme vykysnúť droždie a pridáme do odváženej múky. Postupne pridávame vymiešanú zmes, zvyšok mlieka, vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť. Ak máme dosť trpezlivosti, počas kysnutia premiesime cesto ešte dva razy. Bude vláčnejšie. Vykysnúté cesto preložíme na dosku a rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm. Pokrájame na štvorce, naplníme tvarohovou plnkou a vytvarujeme malé bochníčky.
Namáčame ich hladkou stranou do vajec, rozšľahaných s troškou mlieka a potom do posýpky. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Upečieme v stredne teplej rúre. Ešte teplé posypeme práškovým cukrom.