Začnite deň so smoothie! Ako si ho správne namiešať

S príchodom teplých slnečných lúčov je často spojená jarná únava, a preto hneď z rána potrebujeme poriadny štartér. Ideálnou formou ako sa zasýtiť, rýchlo sa naraňajkovať a pritom si držať líniu sú smoothie. Obľúbila si ich aj vojvodkyňa Kate Middleton. Ich príprava je možno o čosi náročnejšia ako príprava párkov, ale výživová hodnota rozhodne stojí za to.


  • Skúste mliečne aj nemliečne

Aby ste namiešali smoothie, potrebujete tekutinu. Môžete ho namixovať s džúsom, čerstvým freshom, ale aj čistou vodou. Zvyčajnou voľbou je aj mlieko a to nielen obyčajné, ale moderné sú momentálne na prípravu aj sójové, kokosové alebo mandľové. Nezvyčajnou formou je aj smoothie s acidofilným mliekom, nebojte sa ho vyskúšať.
 

  • Pridajte aj bielkoviny

Smootie by vás malo riadne zasýtiť, takže nezanedbajte bielkoviny, ktoré by ste mali do neho rozhodne pridávať. Bielkoviny sú dôležité aj pre rozvíjanie svalov, takže ocenia to najmä športovci. Pridávajte tvaroh, cottage chees, syr tofu alebo, ak máte odvahu, tak aj vaječný bielok.
 

  • Oslaďte

Nie cukrom, samozrejme! Aby bolo smoothie chutné, pridajte banán alebo mango. Nápoj vám nielen osladí, ale zahustí. Obľúbený je aj ananás či jahody, ktoré mu dodajú charakteristickú chuť. Navyše, ak si ich osladíte naštartujú vás do nového dňa a budete ma energiu po celé dopoludnie. Ak vám ovocie nestačí, doslaďte si ho medom alebo melasou.
 

  • Nevynechajte zdravé tuky

Konzumujte zdravé tuky, tie môžete do nápoja tiež pokojne pridať. Patria medzi hlavný zdroj energie a zasýtia váš žalúdok. Predstaviteľmi zdravých tukov je avokádo. Je ideálne na zapracovanie do nápoja, horšie sa pridávajú vlašské orechy, mandle, slnečnicové či ľanové semienka. Tie pridávajte v mletej forme.
 

  • Nezabudnite na ovocie

Ovocie do smoothie určite patrí. Pridajte si to, na ktoré máte chuť. Fantázií sa medze nekladú, takže kombinujte aj viac druhov. Ideálne sú tie, ktoré majú vysoký obsah vlákniny ako napríklad maliny, čučoriedky, hrušky či jablká. Veľmi obľúbený je aj banán, kvôli svojej hustote a melón pre svoju sviežu, sladkú chuť.

Ak vám nechutia sladké variácie, môžete pridať špenátové listy, uhorku alebo hlávkový šalát. V tom prípade kombinujte ale smoothie so šťavami alebo s vodou.

 

Autor: Andrea Zummerová