Zabudnutý bôb je (nielen) významným zdrojom bielkovín

V jedálnych lístkoch našich predkoch mal nezastupiteľné miesto. Potom bol na dlhé obdobie v úzadí a dnes začíname opäť oceňovať jeho chuť i výživové hodnoty.

Bôb obyčajný (Faba vulgaris) bol známy už pred 4 000 rokmi. Jeho pestovaniu sa venovali v oblasti Stredozemného mora. Patril medzi významné potraviny až do konca 17. storočia. Potom bôb zatienila veľkoplodá fazuľa privezená zo Spojených štátov amerických.

Ako chutí a akým spôsobom ho servírovať? Chuťou bôb pripomína pečené gaštany, čiže jeho chuť je skutočne lahodná. Semená bôbu sa používajú ako ostatné strukoviny – môžeme ich pridať do polievok, zmixovať do nátierok alebo servírovať namiesto klasickej prílohy. Konzumovať sa môžu aj struky, ktoré sa uvaria alebo udusia.

Aké sú hlavné pozitíva bôbu?

Prospieva tráveniu a zasýti

V šále uvareného bôbu sa nachádza 9 g vlákniny, pričom denná dávka pre dospelého človeka je 25 – 30 gramov. Vláknina je dôležitá nielen pre správne fungovanie trávenia, ale spája sa aj so znížením hladiny cholesterolu v krvi. Nehovoriac o tom, že výborne zasýti.

Je potravinou stvorenou pre tehotné ženy

Pre správny vývoj plodu, konkrétne pre nervovú trubicu dieťaťa, je jednou z najdôležitejších živín kyselina listová. Okrem toho sa spája aj so znížením rizika spontánneho potratu. Už spomínaná šálka vareného bôbu dodá do tela až 40 % odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej. Samozrejme, tento vitamín zo skupiny B je dôležitý pre všetkých – pre správnu krvotvorbu, prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému a psychickej pohode. 

Je skvelý na podporu zdravia kostí

Najčastejšie sa v súvislosti so zdravím kostí hovorí o vápniku. Ten je síce dôležitý, avšak rednutiu kostí môžeme predchádzať aj konzumáciou potravín bohatých na meď a mangán. Tieto dve živiny sú slušne zastúpené aj v bôbe. Podľa štúdií nedostatok týchto dvoch látok sa podieľa napríklad na zvýšenom vylučovaní vápnika z tela.

Zmierňuje anémiu

Bôb je bohatý aj na železo, pričom deficit tejto látky v organizme spôsobuje anémiu prejavujúcu sa únavou, bledosťou, poruchami koncentrácie či závratmi. Šálka varených bôbov poskytne telu 14 % odporúčanej dennej dávky železa.

Znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol

Za tento účinok sú zodpovedné hlavne horčík a draslík. Pokiaľ máte tento problém, bôb a aj ďalšie strukoviny by mali byť vo vašom jedálnom lístku zastúpené pravidelne. Takisto väčšina vlákniny vo v bôbe je rozpustná, ktorá môže pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi.

Ako pripraviť bôb?

Bôb, podobne ako ostatné strukoviny, je potrebné namočiť do vody. Môžeme tak urobiť aj na 24 hodín, pričom vodu pravidelne vymieňame. Potom ho varíme v čistej vode domäkka.

Mirka