Zabudnite na tuniaka v konzerve, skúste ho dať na gril
Časy, keď Slováci poznali tuniaka len ako mäso rozdrvené na malé kúsky v konzerve, sú dávno preč. Mäso tejto morskej ryby obľubujú aj na sushi a sashimi alebo vo forme „tataráku.“ Keďže je leto a čas grilovačiek, čo tak skúsiť dať steak z tuniaka na gril?
Okrem klasiky ako je hovädzí flank steak, hovädzia sviečkovica, kuracie prsia alebo teľací rib eye steak sa na gril hodí aj šťavnatý steak z čerstvého tuniaka žltoplutvého. To, že Slováci sa ho neboja ochutnať potvrdzuje aj šéfkuchár Tomáš Opletal. „Veľa hostí obľubuje ryby a okrem lososa už radi ochutnajú aj steak z tuniaka. Často sú prekvapení z toho, akú má v skutočnosti mäso tejto ryby farbu,“ hovorí šéfkuchár reštaurácie Brasserie Anjou Tomáš Opletal. Najjednoduchšia a najobľúbenejšia príprava steaku z tuniaka je sprudka ho opiecť tak, aby vnútri zostal surový a šťavnatý. „Najlepšie sa k nemu hodí grilovaná zelenina alebo napríklad aj pšeničné rezance so zeleninou a podľa chuti je to aj pohár bieleho alebo ružového vínka, či piva“ hovorí šéfkuchár a dodáva, ten kto nemá dať si mäso, môže vyskúšať syr. „Výborný syr na gril je halloumi, pretože na rozdiel od hermelínu alebo enciánu je tvrdý a drží tvar,“ vysvetlil Tomáš Opletal. Syr halloumi môže byť z kozieho, ovčieho aj kravského mlieka a podľa slov šéfkuchára: „Treba ho jednoducho ochutnať!“
K letu a posedeniu na letnej terase samozrejme patria aj domáce limonády a zmrzlina. „Pripravovať by sa mali z čerstvých štiav, ovocia a byliniek – samozrejme bez konzervantov, sladkých sirupov a „E-čiek“. My si vyrábame sami aj väčšinu zmrzlín a okrem tradičných príchutí ako je napríklad jahodová a citrónová, by som upriamil pozornosť aj na čokoládovú zmrzlinu s príchuťou whisky prevoňanú jemnou údenou arómou.“