Zabudnite na mýty o antikoncepcii

V dnešnej dobe sa už každá moderná žena chráni pred neželaným tehotenstvom. Najznámejším prostriedkom je antikoncepcia. Mnohé z nás sa jej však bránia, pretože ju neustále sprevádzajú rôzne zavádzajúce informácie a mýty, ktoré už dávno neplatia. My vieme, ktoré sú to.


Spôsobuje vyrážky

Boli časy, kedy sa vyskytovali druhy antikoncepcie, ktoré spôsobovali rôzne kožné problémy, ktoré viedli až k zhoršeniu akné. V dnešnej dobe platí skôr opačné pravidlo a pleť sa vám pri jej užívaní upraví a vyčistí. Po niekoľkých mesiacoch prichádza k výraznému zlepšeniu, kedy sa pleť môže úplne vyčistiť.

Pridá kilá navyše
Priberanie je najčastejšou príčinou, kedy antikoncepciu odmietame. V skutočnosti je to však takto. Estrogén, ktorý sa nachádza v tabletách spôsobuje zadržiavanie vody v tele, čo má za následok, že ručička na váhe sa o kúsok posúva smerom hore. Lenže s rokmi napreduje nielen technika, ale aj antikoncepčné tabletky. Dnešný trh ponúka aj rôzne iné druhy, ktoré estrogén neobsahujú. To znamená, že ani zadržiavanie vody by sa objaviť nemalo.

Pri zabudnutej tabletke nás chráni naďalej
Myslite na to, že pri každej jednej tabletke, ktorú zabudnete užiť, výrazne klesne ochranný efekt antikoncepcie. Ak si dôkladne preštudujete príbalový leták, nájdete tam údaj, že antikoncepcia chráni pred neželaným tehotenstvom na 99%. Vždy je tu 1% možnosť, ktorá otvára možnosti, bolo by nerozvážne to zbytočne pokúšať.

Po rokoch užívania problémy s otehotnením
V tomto prípade to nie je celkom tak. Iba otehotnenie môže dlhšie trvať, pretože vaječníky sa preberajú z dlhodobého útlmu. U niekoho to môže trvať týždne, u iného mesiace, kým začnú normálne fungovať. Najčastejšie sa to však vyskytuje u žien, ktoré siahli po antikoncepcii, aby si upravili menštruačný cyklus. Dobre však vieme, že každý organizmus je individuálny a čo platí u kamarátky, nemusí fungovať u vás.

Po roku užívania je nutný odpočinok od tabliet
Toto odporúčanie platilo v minulosti. Po pár rokoch sa odporúčalo, aby ste si do užívania odpočinuli. V dnešnej dobe však platí, že ak sa pri pravidelnom užívaní neobjavili žiadne problémy alebo vedľajšie účinky, nie je nutné si dávať prestávku v užívaní. Vaše telo odpočíva od užívania počas siedmich dní, keď máte menštruáciu.


V každom prípade užívanie antikoncepcie je vhodné poriadne zvážiť. Ak sa chcete naozaj chrániť, je to azda tá najpohodlnejšia forma.

Autor: Andrea Zummerová