Zabúdate? Naordinujte si mandle
Mandle sú zdrojom živín, ktoré prospievajú mozgu a majú schopnosť zlepšiť funkciu pamäte.
Orechy by mali byť v našom jedálničku zastúpené dennodenne. V prípade, že chcete podporiť činnosť mozgu, predchádzať demencii a Alzheimerovej chorobe, nemali by medzi nimi chýbať mandle. V tomto smere zohráva hlavnú úlohu vitamín E, ktorý patrí medzi silné antioxidanty. Éčko je bohato zastúpené v mandliach, ale aj v pšeničných klíčkoch, slnečnicových semenách, olivovom oleji, listovej zelenine či avokáde. Skôr ako výživové doplnky využívajte prirodzené zdroje tohto vitamínu. Mozgu prospievajú aj ďalšie živiny zastúpené v mandliach: zinok, vitamín B6, a proteíny.
Konzumácia mandlí má oveľa viac pozitív...
Okrem toho, že pravidelnou konzumáciou mandlí, podporíte kognitívne funkcie mozgu (učenie, pamäť, inteligencia), sú zdrojom aj ďalších cenných látok nevyhnutných pre celkové zdravie organizmu. Čo sa v nich nachádza? Sú vhodné na doplnenie bielkovín, ktoré patria medzi kľúčové živiny. Nemožno zabudnúť na zinok, ktorý podporuje činnosť imunitného systému. Chráni organizmus pred baktériami a vírusmi. Vitamín B6, podobne ako ďalšie vitamíny z tejto skupiny, stimuluje činnosť metabolizmu, hlavne látkovú premenu proteínov.
Mnohé vedecké štúdie sa zaoberajú schopnosťou mandlí znižovať bolesť, hlavne čo sa týka Parkinsonovej choroby. Mandle tiež podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému, pretože znižujú hladinu LDL cholesterolu v krvi. V tomto smere pozitívne účinkujú aj zastúpené nenasýtené mastné kyseliny.
Mandle by aj napriek vyššiemu energetickému obsahu mali konzumovať i tí, ktorí chudnú a pacienti s cukrovkou. Majú totižto schopnosť zasýtiť, resp. regulovať hlad a sú prevenciou zápchy, pretože obsahujú vlákninu. V tomto smere sú vhodné nielen samotné mandle, ale aj nesladené mandľové mlieko.
Tento druh orechov podporuje zdravie kostí a zubov. Je prevenciou osteoporózy, ktorá vzniká vo vyššom veku. Mandle rozhodne patria aj do jedálnička tehotných žien, pretože zastúpená kyselina listová znižuje riziko vrodených chýb u novorodencov.
Tipy na použitie
Mandle patria ku kalorickejším druhom potravín, preto ich treba konzumovať s mierou. Za optimálne množstvo sa považuje zhruba 20 kusov denne, čo je v prepočte okolo 160 kalórií. Vtedy sú pre organizmus maximálne prínosné. Hodia sa ako náhrada sladkostí na desiatu, možno ich pridať do ovsených vločiek, ovocných šalátov a v zimnom období ich možno konzumovať v kombinácii so sušeným ovocím.
V domácej kozmetike by nemal chýbať kvalitný mandľový olej, ktorý možno aplikovať na pokožku, vlasy i nechty. Možno ho vyskúšať aj pri niektorých kožných problémoch, ako napríklad ekzémy.