Zabojujte proti jarnej únave

S jarným obdobím sa do našich životov vkráda optimizmus, veselšia nálada a pozitívne myšlienky. Rozkvitnuté kvety a štebotajúce vtáky nás k tomu priam vyzývajú. Mnohých z nás však zima a dlhodobý deficit denného svetla natoľko vyčerpá, že si nedokážeme príchod jari užívať plnými dúškami. Neustála unavenosť, potreba spánku a lenivosť nás lákajú k tomu, aby sme zostali v posteli. Máme pre vás tipy, ako zabojovať proti tomuto jarnému protivníkovi!

 

  • Šport

V prvom rade by sme mali vymeniť posteľ a leňošenie minimálne za prechádzku. Začiatky budú ťažké, ale vedzte, že čím viac sa budeme hýbať, tým viac budeme mať energie. Vyskúšajme si zľahka zabehať, zabudnime na nevetranú posilňovňu a skúsme tréningy v prírode. Ak ste fanúšikom jogy či pilatesu, postačí vám zabaliť si iba deku a vyraziť na tréning do parku. Čerstvý vzduch v kombinácií so športom nám prospeje.
 

  • Strava

Jar praje reďkovkám, mladej cibuľke a ďalším druhom zeleniny či ovocia. Ak ste boli doteraz fanúšikom burgerov, rezňov a iných vyprážaných nezdravých jedál, zabudnite na ne. Zaťažujú váš žalúdok a to vedie k ešte väčšej únave. Robte si šaláty, alebo na odľahčenie postačí aj celozrnný chlebík s maslom a so zeleninou. Dokonalou voľbou je aj smoothie, môžete si ho namixovať a siahnuť po ňom kedykoľvek príde hlad. Tým, že upravíte stravu, uvidíte, že sa stratí nielen únava, ale pôjdu dole aj kilá.
 

  • Nabite sa slnkom

Keď vykukne slniečko, hneď mu nastavte svoju tvár, dobite sa pozitívnou energiou a odožeňte únavu. Ako iste viete, slnko podvedome vylepšuje náladu a navyše získate z neho dôležitý vitamín D. Dajte si však pozor, jarné slniečko býva dosť ostré, nezabudnite použiť ochranný faktor. Ak sa vám pleť jemne opáli, budete hneď aj zdravšie vyzerať.
 

  • Saunujte

Ak chcete spoľahlivo zabojovať proti jarnej únave, začnite sa saunovať, a tým aj pravidelne otužovať. Začať môžete striedaním studenej a teplej sprchy. Zájdite si aj do sauny, je na vás, aký druh si zvolíte. V saune zotrvajte aspoň desať minút a potom sa ochlaďte v studenom bazéne. Uvidíte, ako vás to preberie. Ak skončíte saunový rituál, doma sa osprchujte, spravte si peeling a ak sa dostaví únava, pokojne si spánok doprajte.
 

  • Vitamín C

Vitamín C je pre naše telo veľmi dôležitý, pretože zvyšuje odolnosť proti fyzickej záťaži. Ak ho máme nedostatok, telo bojuje s únavou a chýba nám energia. Navyše sa na nás začínajú lepiť aj rôzne choroby.  Ako bonus sa vitamín C podieľa aj na tvorbe kolagénu, takže sa nám spevní aj pokožka. Zaraďme do jedálneho lístka citrusy, ríbezle, čerešne, jahody, paradajky, papriku, listovú zeleninu a vitamínovú bombu, akou je červený melón.


Ak chcete, aby vás únava obišla, doprajte si pravidelný a dlhý spánok a to aspoň 8 hodín. V spánku sa naše telo regeneruje a naberá silu, takže mu ho doprajme. Avšak spať treba v noci, nie cez deň.

Autor: Andrea Zummerová