Zabíjačková hostina – Karmina
Karmina je veľkým zážitkom a zároveň aj spoločenskou udalosťou, na ktorú sa pozýva rodina, susedia i známi.
V minulosti boli medzi pozvanými na prvom mieste pán farár i pán notár. Na záver karminy je dobrým zvykom a nepísaným zákonom obdarovať hostí tzv. výsluškou – obarovou polievkou, kusom mäsa, jaterničkami alebo i klobáskami.
Prvým jedlom karminy býva zvyčajne zabíjačková polievka ( s chrenom, cibuľou a šmitkami – tenké plátky chleba ).
Nasleduje obarová polievka - podáva sa s chlebom a cibuľou. Tradičným karminovým jedlom je aj zabíjačková kapusta. Pečené mäso – buď s kosťou, obľúbené sú rebierka a krkovička. Príloha bývajú pečené zemiaky, kyslé uhorky, cvikla a chren.
Súčasťou každej karminy sú neúdené pečené klobásky a pečené jaterničky a krvavničky.
Podáva sa slané i sladké pečivo. Z nápojov možno spomenúť pálenku i víno, k pečivu i čiernu kávu.
Zdroj: občianske združenie Penzióny pod Bradlom
Foto: archiv.rdolina.info, kyjovsko.cz