Z frontovej línie krvavého vojnového konfliktu. Tomáš Forró a Spev sirén

Reportážna kniha Tomáša Forróa Spev sirén predstavuje fascinujúcu cestu do srdca ukrajinského konfliktu, ktorá sa vymyká bežnému mediálnemu obrazu tejto vojny. Podáva jej brutálne zemitý príbeh, ktorého ďalšie kapitoly sa píšu dodnes. Aj preto sa na ňu musíme začať pozerať inak. Bez ružových okuliarov, bez pátosu a mýtov, ktorými je opradená.

Knihu rozdelil na 5 častí – Pred inváziou, potom Chaos, Okupácia, Vojna a Východ, v ktorej približuje osudy Mariupoľa, veľkú protiofenzívu, spoznávanie Záporožia.
Je to bolestivo úprimná sonda do sveta za našimi východnými hranicami. Navštívime v nej všetky bojiská ukrajinského konfliktu, ktoré zažijeme očami ich priamych účastníkov. Či už ide o zanietených bojovníkov alebo dezertérov, kolaborantov a vlastencov, obetí bombardovania i tých, čo rabujú domy a rozkrádajú humanitárnu i vojenskú pomoc.

Spoznáme život na územiach okupovaných ruskou armádou, dilemy obyvateľov miest, ktoré sa postupne menia na ruiny, aj vražedné operácie partizánov hlboko v tyle nepriateľa. Precítime hlad, zúfalstvo i bezmocnú nenávisť, ale tiež čriepky ľudskosti, spolupatričnosti a nádeje, ktorá prežíva aj tie najhoršie okamihy.

Spev sirén je kniha, ktorá otvorene a bez príkras poukazuje na zhubnosť vojny, nech ste na ktorejkoľvek strane konfliktu. Žiadna propaganda, či nadržiavanie. Ukazuje nezmyselnosť vojny a zmarených ľudských životov. Poukazuje na chyby vo vojenskom velení, ktoré sa skončili tragicky. Odhaľuje skutočnosti, ktoré by sme sa nemali šancu dozvedieť, keby si autor nerobil svoju reportérsku prácu tak svedomito, zodpovedne a nebojácne.

Aj preto mu treba poďakovať a zložiť pomyslený klobúk pred tým, čo dokázal. Reportáž z prvej ruky, priamo z frontovej línie vyznieva brutálne, kruto, drasticky...ale tak to tam prebieha, hoci dnes už to z médií tak intenzívne nepočuť.
Nesmierne dôležitá kniha pre všetkých, aj nevercov, ktorá cez obyčajné ľudské osudy približuje príšernú tragédiu regiónu hneď za našimi hranicami.

Tomáš Forró

Nezávislý reportér, ktorý sa zaoberá konfliktmi a krízovými oblasťami na celom svete. Ako reportér pôsobil v Poľsku, v Latinskej Amerike aj na ukrajinskom Donbase. Jeho séria reportáží z Latinskej Ameriky získala tri novinárske ceny. Kniha Donbas – Svadobný apartmán v hoteli Vojna, ktorá zachytáva dramatické životy aktérov na oboch stranách frontovej línie, vyšla v niekoľkých prekladoch aj dotlačiach a bola nominovaná na Cenu Nadácie Tatra banky za umenie.

Forró vo svojich textoch ukazuje, že osudy zdanlivo periférnych regiónov na druhom konci planéty prinášajú dôležitý odkaz aj nám.