Vzdajte sa na čas pečiva a očistite si telo

V poslednej dobe nás odvšadiaľ zahŕňajú informáciami o  zdravej výžive, raw stravovaní a hlavne o škodlivosti bielej múky či pečiva. Ak zvažujete, že sa pečiva na čas vzdáte a očistíte svoje telo po sviatkoch, máme pre vás rady ako sa dá stravovanie zvládnuť aj bez voňavého chlebíka. Ako bonus získate štíhlejšiu postavu.

 

  • Spravte si dni bez pečiva

Vzdať sa pečiva nie je vôbec jednoduché, lebo ho konzumujeme denne. Ťažko sa dá nahradiť. Aby nebol prechod taký drastický, spravte si dni bez pečiva. Najskôr iba dva dni v týždni, postupne dni pridávajte. Zriecť sa chlebíkov a voňavých rožkov bude jednoduchšie a zmenu takto postupne ani nezbadáte.
 

  • Odpustite si sladké pečivko

V prvom rade by malo zmiznúť z vášho jedálneho lístka sladké pečivo a rôzne koláčiky. Croissanty na raňajky a  popoludňajšia kysnutá buchtička ku kávičke sa stane minulosťou. O zákuskoch ani nehovoríme. Napriek tomu, že sladké pečivko nie je veľmi veľké a vyzerá lákavo, obsahuje mnoho prázdnych kalórií a cukru. A to skutočne nepotrebujete. Na raňajky preto radšej zvoľte ovocie, jogurty, ovsené vločky. Ak nemáte chuť na sladké, potom siahajte po syroch či zelenine.
 

  • Nedajte sa zlákať na náhrady

Keď pečivo zrazu na tanieri nebude, budete sa snažiť nahradiť ho niečím iným. Pozor, nedajte sa zlákať na náhrady ako sú kukuričné či polystyrénové chlebíky. Ak máte pocit, že nimi budete dodržiavať diétny režim, ste na omyle. Nezasýtia tak ako by ste si mysleli a zbytočne naberiete kalórie. Ak je chuť skutočne neovládateľná, radšej si kúpte kvalitné celozrnné pečivo. Jedna menšia bagetka je iste menšie zlo ako dva balíčky „pukancových“ chlebíkov.
 

  • Obilniny však nevynechávajte

Ak sa aj vzdáte pečiva, obilniny by ste nemali vynechať. Sú pre telo dôležité, preto ich jedzte vo forme kvalitných obilninových kaší. Náš trh ponúka obilninové vločky, ktoré môžete nakombinovať s ovocím, zeleninou a dokonca aj s bielkovinami. Vášmu telu tak zabezpečia chýbajúce látky a vy nebudete pociťovať túžbu po pečive.


Ak sa predsa rozhodnete, že to bez pečiva nepôjde, vymeňte aspoň biele za jeho tmavú náhradu. Prečítajte si zloženie, či je pečivo skutočne celozrnné a nie iba dofarbené.

 

Autor: Andrea Zummerová