Výživový poradca radí: Ako sa zbaviť závislosti na sladkom?
Otázka od vás:
Mojím najväčším problémom je chuť na sladké. Každý deň musím mať buď nejaký koláč, alebo keks, hlavne nech je to sladké. Už som skúšala rôzne varianty, ako napríklad nahradiť to ovocím, avšak vždy som mala pocit, že keď si nič sladké nedám, nemám žiadnu energiu. Čo s tým?
Milá čitateľka, neodolateľnou chuťou na sladké nás naše telo zvyčajne upozorňuje na to, že mu chýbajú nejaké dôležité látky buď v podobe makroživín (bielkoviny, tuky, cukry) alebo mikroživín (vitamíny, minerály...). Keďže naše telo musí fungovať aj napriek konkrétnemu deficitu nejakej látky, „pýta“ si rýchlu energiu v podobe sladkostí. Lenže keď mu vy sladké doprajete, vyvoláva to prudké kolísanie hladín krvného cukru a inzulínu, čo vedie iba k ďalším chutiam na sladké a nezdravé potraviny, a k zdravotným problémom. To isté sa v ľudskom tele deje aj vtedy, keď jete nepravidelne – po niekoľkých hodinách bez jedla je hladina krvného cukru nízka, čo je spojené s únavou, podráždenosťou či nedostatkom koncentrácie, a práve vtedy prichádzajú chute na sladké. Neraz sú chute na sladké spôsobené aj nedostatočným a nesprávnym pitným režimom.
Ďalšou veľmi častou príčinou chutí na sladké je stres, psychické vypätie a vôbec negatívne pocity. Aj v týchto prípadoch pôsobí sladké tak, že na chvíľu vás uspokojí, avšak v dlhodobejšom horizonte to vedie nielen k priberaniu, ale aj k zdravotným problémom. Často príčinou je tiež nedostatočný alebo nekvalitný spánok, v dôsledku čoho telu chýba energia a najrýchlejšie mu ju dodajú práve sladkosti. To znamená, že za chuťami na sladké môže byť jedna, alebo viacero z uvedených príčin. Ako z toho von?
- V prvom rade si skúste sama na sebe sledovať, v čom by mohla byť príčina chuti na sladké u vás a potom môžete pristúpiť ku konkrétnejším zmenám.
- Dôležité je, aby ste jedli pravidelne, teda každé tri hodiny. Tak sa vyhnete kolísaniu hladiny krvného cukru a inzulínu. Samozrejme, dôležité je, čo si dáte na tanier – tu je dôležité upraviť celkové stravovacie návyky. Určite máte aj vo svojom okolí, alebo ste videli v televízii človeka, ktorý fungoval hlavne na sladkostiach a rýchlych cukroch – ako náhle začal jesť pravidelne, zdravo a vyvážene, chute na sladké pominuli. Ak si neviete poradiť s jedálnym lístkom sama, obráťte sa na výživového poradcu. Vo všeobecnosti platí, že v našom jedálničku by mali 50 – 65 % tvoriť sacharidy (s prevahou komplexných!), bielkoviny 10 – 20 % a tuky 20 – 25 % celkového energetického príjmu. Samozrejme, treba, aby boli čo najkvalitnejšie!
- Rozhodne odporúčam zameniť sladkosti a vôbec všetky zdroje rýchlych cukrov (biela múka, pečivo, cestoviny, krekery...) za celozrnné, pretože nespôsobujú prudké výkyvy krvného cukru a inzulínu a zasýtia nadlho. Nezabudnite na veľké množstvo zeleniny!
- Pozor aj na pitný režim – na každých 10 kg váhy by ste mali prijať 0,3 – 0,4 dcl čistej vody, poprípade to doplniť minerálkami a bylinkovými čajmi. Veľmi často sa totiž stáva, že smäd si zameníme za hlad a zajedáme ho sladkosťami. Ak si sladíte kávu a čaj, skúste sa vyhnúť bielemu cukru a siahnuť radšej po brezovom cukre (xylitole) alebo stévii, ktoré majú nízky glykemický index.
- Za chuťami na sladké môže byť aj deficit vitamínov skupiny B, hlavne vitamínu B1, ktorý sa zúčastňuje metabolizmu sacharidov a je dôležitý aj pre psychickú pohodu. Nájdete ho v slnečnicových a sezamových semiačkach, celozrnnej ryži, ovsených vločkách, sladkých zemiakoch, cvikle... Odporúčam však konzumovať potraviny bohaté na všetky B vitamíny, pretože v ľudskom tele pracujú tímovo.
Na otázku odpovedala: Mgr. Miroslava Miková, odborník na výživu a suplementáciu, viac tipov nájdete na Zdravo a fit hravo.
Máte aj vy otázku ohľadom stravovania či chudnutia? Svoju otázku nám môžete anonymne napísať na adresu vyzivovaporadna@centrum.sk alebo redakcia@dennikrelax.sk.