Výživná rebarbora sa hodí nielen na prípravu koláča
Rebarboru si bez problémov vypestujeme aj v našich podmienkach, alebo si ju môžeme kúpiť na trhoch väčšinou v období mája a júna. Aké sú jej benefity a ako ju využiť v kuchyni?
Pre rebarboru je typická kyslastá chuť, za ktorú vďačí kyseline jablčnej a šťaveľovej. Stonky sa nedajú jesť surové (konzumujeme iba tepelne upravené stonky, nikdy nie ostatné časti rastliny!). To znamená, že rebarbora je skvelou surovinou na prípravu koláčov, marmelád, sladkých polievok, omáčok, kokteilov či kompótov. Niekedy sa nazýva aj „koláčovou rastlinou“.
Náš tip: Šálkový rebarborový koláč
Suroviny: 2 šálky celozrnnej špaldovej múky, 1 šálka kokosového cukru, 2 vajíčka z voľného chovu, 1 biely jogurt, ½ šálky rastlinného mlieka, ½ šálky slnečnicového oleja, 1 balíček prášku do pečiva bez fosfátov, rebarbora podľa chuti
Suroviny na posýpku: 2 polievkové lyžice masla, 4 PL kokosového cukru, 5 PL špaldovej krupice, na dochutenie škorica
Postup: V miske najprv zmiešame sypké ingrediencie, potom pridáme tekuté. Cesto vylejeme na papierom na pečenie vystlaný plech, posypeme ho nadrobno nakrájanou rebarborou a nakoniec posýpkou. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista.
Benefity rebarbory v kocke
-
Môže znížiť hladinu cholesterolu v krvi
Je to hlavne vďaka obsahu vlákniny. Podľa štúdie kanadských vedcov z University of Alberta z Edmontonu muži s vysokou hladinou cholesterolu, ktorí počas 30 dní užívali 27 g vlákniny z rebarbory, zaznamenali 8-percentný celkový pokles cholesterolu a 9-percentný pokles LDL cholesterolu.
-
Je zdrojom antioxidantov
V rebarbore sú zastúpené antokyány, ktoré stonke dávajú jej typickú farbu. Antokyány sú považované za najsilnejšie antioxidanty bojujúce s oxidačným stresom.
-
Pomáha pri chudnutí i zápche
Rebarbora obsahuje minimum kalórií, je zdrojom živín a zasýti, keďže je zdrojom vlákniny. To znamená, že sa hodí aj do diétneho jedálnička. Aj keď s jej konzumáciou to netreba preháňať kvôli obsahu kyseliny šťaveľovej.
Zastúpená vláknina takisto prispieva k dodržaniu odporúčaného príjmu vlákniny, ktorý predstavuje 25 – 30 g denne pre dospelého človeka. Vláknina je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho traktu – je aj prevenciou zápchy.
-
Zabraňuje vzniku Alzheimerovej choroby
Štúdie naznačujú, že rebarbora obsahuje špeciálne zlúčeniny, ktoré môžu zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby.
-
Posilňuje kosti
Pre silné kosti je dôležitý aj vitamín K – 120 g surovej rebarbory obsahuje 45 % ODD tohto vitamínu.
-
Má protizápalové vlastnosti
Rebarbora je odpradávna neodmysliteľnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny. Spája sa so zdravou pokožkou, dobrým zrakom i prevenciou rakoviny. Podľa jednej čínskej štúdie zaznamenal rebarborový prášok dobrý účinok pri znižovaní zápalu a zlepšovaní prognózy u pacientov trpiacich syndrómom systémovej zápalovej reakcie (SIRS).
Mirka