Vyskúšajte čili terapiu a váha ide dole

Čili papričky si naservírujte na tanier a vyskúšajte ich pred letom v boji s vašimi kilogramami. Výskumy totiž potvrdili, že látka, ktorú obsahujú, má prekvapivé účinky pre naše zdravie, krásu aj postavu.  

Štipľavá chuť čili je v posledných rokoch veľkým trendom aj v našich zemepisných  šírkach. No najväčším pestovateľom aj konzumentom čili papričiek je India. A je im jedno, či sú čili papričky ovocie alebo zelenina. Lebo aj také spory sa vedú...

Čili je skutočne ovocie, hoci vyzerá ako zelenina, a namiesto sladkej chuti, ktorú pri ovocí očakávame, štípe. Tým však, ktorí ho milujú, sú biologické znaky a rozdiely medzi zeleninou a ovocím jedno. Veď oveľa dôležitejšie je orientovať sa vo viac ako piatich desiatkach rôznych druhov čili, ktoré nielen rozdielne vyzerajú, ale podstatne sa líšia obsahom kapsaicínu, a teda aj mierou štipľavosti.

Nemenej dôležité je vedieť čili správne použiť v jedle. Takí Indovia ho dávajú v podstate do všetkého v tesnom závese s Peruáncami, Mexičanmi a ďalšími národmi Strednej Ameriky a Ázie, ktoré žijú v horúcich podmienkach.

Čili v polievke, cestovinách, ryži či omáčke je klasika. Čili v čokoláde v podstate tiež. Čili káva a čili zmrzlina sú iba pre silné povahy, no zároveň sú dôkazom, že neexistuje jedlo, do ktorého by sa čili nehodilo.
 

Čili a zdravie

Pravidelne konzumovať čili odporúčajú aj odborníci na výživu. Jana Doležalová, výživová poradkyňa z Nutriadapt Weight Management Clinic v Bratislave, odporúča zaraďovať do jedálnička 400 mg kapsaicínu trikrát do týždňa, čo zodpovedá asi štyrom priemerným papričkám.

„Pravidelná konzumácia čili podporuje cirkuláciu krvi, zvyšuje rýchlosť metabolizmu a stimuluje sekréciu žalúdočných štiav. Práve podpora trávenia prispieva k znižovaniu hmotnosti a regulácii obsahu tuku v tele. Aj preto sa kapsaicín pridáva do kozmetických produktov na tvarovanie a formovanie postavy a odbúravanie celulitídy,“ povedala J. Doležalová.

Čili papričky sú skvelým zdrojom antioxidantov, považujú sa aj za prírodné antibiotikum. Okrem kapsaicínu obsahujú významný podiel vitamínu A, B a C. V 100 gramoch čili by sa malo nachádzať až 240 % potrebnej dennej dávky vitamínu C! Čili teda pomáha udržiavať imunitný systém v dobrej kondícii. A nielen ten!

„V dobrej kondícii a v pokoji pomáha udržiavať aj tráviaci systém, odporúča sa na podráždený žalúdok, pri hromadení plynov v črevách, hnačke a kŕčoch. Čili stimuluje žalúdočné šťavy a pôsobí proti kyslosti v našom tráviacom trakte,“ dodala nutričná poradkyňa.

Zároveň však vyvracia tvrdenie, že čili pomáha spaľovať tuky. „Je to naozaj mýtus. Jedlo je zdrojom energie a samo osebe nedokáže spaľovať tuky. Ak jedlo obsahuje čili papričky, môže byť ľahšie stráviteľné, tuk sa nám teda tak rýchlo neukladá. Je však pravda, že kapsaicín pomáha telu spaľovať viac kalórií, pretože zrýchľuje metabolizmus o 5 percent a zvyšuje spaľovanie tukov o 16 percent. Preto býva kapsaicín často zložkou produktov na odbúranie tuku z tela,“ vysvetlila J. Doležalová.

Štípe v mozgu

Nie každému je konzumácia čili príjemná. Ak vás predchádzajúce riadky presvedčili o tom, že by predsa len stálo za to dať si občas ostrokyslú polievku alebo aspoň čili con carne, môžete jedlo zapíjať mliekom. Tuky v ňom pomôžu zmierniť pálenie.

V skutočnosti sa pri konzumácii čili telu nič zlé nedeje. Kapsaicín iba dráždi nervové zakončenia, ktoré sú citlivé na bolesť. Mozog tak dostane signál, že treba prežívať bolesť. Ale trvá to iba krátko a pokiaľ sa to s množstvom čili, respektíve intenzitou kapsaicínu, nepreháňa, nič nehrozí.

„Áno, uškodiť môže iba nadmerné a neprimerané množstvo čili. Pozor by si však mali dávať ľudia s vyoperovaným žlčníkom, refluxom či inými ochoreniami žalúdka a tráviaceho traktu, prípadne s ďalšími závažnými diagnózami,“ odporučila J. Doležalová.

 

Čili a krása

Pálivé papriky sa osvedčili aj pri formovaní postavy a boji s celulitídou. Celulitída je zdravotný a estetický problém, spôsobený poruchou cirkulácie lymfy, čo má za následok zadržiavanie vody v tukových bunkách. Opakované výskumy a štúdie preukázali, že čili pomáha poruchu napraviť a jej dôsledky odstrániť.

Keď kapsaicín skonzumujeme, zrýchli sa metabolizmus. Keď ho aplikujeme na pokožku, zvýši sa cirkulácia krvi v podkoží, čo pomáha v boji proti zadržiavaniu vody v tukových bunkách. „Kapsaicín v kombinácii s extraktom z výhonkov štipľavej horčice má štúdiami preukázaný zoštíhľujúci a anticelulitídový účinok,“ potvrdzuje Andrea Janitor, odborníčka na prírodnú kozmetiku z MARK face & body, ktorá má na starosti vývoj produktov a testovanie receptúr. „Prírodný kapsaicín dokázateľne znižuje prejavy celulitídy a viditeľne zoštíhľuje a tvaruje postavu v problematických partiách, ako sú boky, stehná, zadok a brucho.

Ak chcete zatočiť so svojou celulitídou, okrem masáže s olejom s prírodným čili si doprajte aj procedúry podporujúce fungovanie lymfatického systému. Anticelulitídové oleje fungujú ešte účinnejšie, pokiaľ časti tela pred ich aplikovaním ošetríte pílingom a telovým krémom.

Netreba sa báť, že by kapsaicín v anticelulitídovom oleji na koži pálil alebo štípal. „Napriek tomu sa odporúča nepoužívať ho bezprostredne po depilácii, holení alebo na podráždenú pokožku,“ uzatvára A. Janitor.

Zdroj foto: freepik