Vyrobte si zmrzlinu!
Poznáte to v horúcich letných mesiacoch si telo akoby samé pýtalo niečo čo ho schladí. Najčastejšie siahame po zmrzline, ale čo tak pripraviť si vlastnú zmrzlinu. Nemusíte nikam chodiť, vyrobíte si iba tú, ktorú máte radi, viete, čo obsahuje a k tomu ste i ušetrili.
Čokoládová zmrzlina
3 žĺtky vyšľahajte s jedným bielkom do peny, pridajte štipku soli, ¼ l mlieka, 75g nastrúhanej horkej čokolády, 10g škrobovej múčky a 10g kakaa. Túto zmes šľahajte nad parou do bodu varu. Odstavte, nechajte vychladnúť a primiešajte 1/8l vyšľahanej šľahačky s 1polievkovou lyžicou cukru. Nalejte do misky a nechajte zmraziť.
Kávová zmrzlina
3 žĺtky, 75g cukru vyšľahajte do peny, pridajte vanilkovú dreň z 1 vanilkového lusku, ¼ l mlieka a šľahajte na silnom ohni, až kým nevznikne spenená hmota. Potom pridajte 2 polievkové lyžice kávového likéru a rovnaký pomer čerstvo zomletej kávy. Nechajte vychladnúť. Potom vyšľahajte ¼ l šľahačky a zapracujte ju do hmoty. Nechajte na pár hodín v mrazničke.
Ovocná zmrzlina
3 žĺtky, 1 vajce, ¼ l mlieka, ¼ l ovocnej drene, 125 g cukru, 1 čajovú lyžičku maizeny šľahajte a priveďte do bodu varu. Odstavte, nechajte vychladnúť a zmiešajte s vyšľahanou smotanou (¼ l) , do ktorej ste pridali jeden stužovač a 1 vanilkový cukor. Nalejte do misky a nechajte v mrazničke.
Agáta Galisová