Vypracujte si postavu a zabavte sa zároveň

Skupinové cvičenia sú stále veľmi populárnou alternatívou chodenia do klasickej posilňovne. Namiesto počítania vykonávaných sérii jednotlivých cvikov na každú svalovú partiu, sa sústredíte na hudbu, sledujte inštruktora a snažíte sa ho čo najprecínejšie napodobniť. Okrem vás sa o to isté pokúša každý ďalší človek v sále. Na skupinových cvičeniach býva často aj zábava, čo na prínose pre dokonalé krivky rozhodne neuberá, práve naopak.

 
Bezkonkurenčná zábava na zumbe
 
Petra (23): "Na svoju prvú hodinu zumby som sa vybrala s kamarátkou, pričom sme nevedeli, že precvičovateľom bude muž. To bol šok číslo 1. Šok číslo 2 nastal, keď začala hrať hudba a všetky dámy naokolo začali zumbovať. S kamoškou sme na seba pozreli a nastal hlasný výbuch smiechu! (Ešteže nás nebolo počuť, keďže hudba hrala poriadne nahlas.) Do smiechu nám bolo počas celej hodiny vždy, keď sme jedna na druhú pozreli".
 
Či sa už na hodinu zumby vyberiete sama alebo s priateľkou, pripravte sa na latinskoamerické rytmy v rýchlom a miernejšom tempe a jednoduché choreografie. Pri každej piesni prestriedate asi tak 4 až 5 krokov a zapojíte všetky svalové partie, čím spevňujete postavu, spaľujete tuk a v neposlednom rade odbúravate stres. Pokiaľ máte rada energický pohyb a kopec srandy, hodiny zumby sú pre vás ako stvorené!
 
Vyskáčte sa na jumping-u
 
Anka (17): "Nevedela som si predstaviť, čo ma čaká, hlavne čo sa týka náročnosti na kondičku. Pred úvodnou hodinou som si teda stanovila stratégiu, že nepôjdem od začiatku úplne naplno, aby som v polovici neodišla vyčerpaná do sprchy. A bola to správna voľba! Jumping bol super, konečne niečo nové a netradičné. Na tvárach všetkých zúčastnených bolo vidno, ako ich to baví, aj keď nakonci sme všetky fučali ako lokomotívy."
 
Skákanie na malých trampolínach - to je celá podstata tohto cvičenia. Okrem hopsania, ktoré pomáha k spevňovaniu dolných končatín, zapájate často aj ruky a takmer v jednom kuse ste nútená udržiavať rovnováhu. Veľmi rýchlo sa spotíte a spálite kalórie. Do značnej miery ide o kondičné cvičenie, pri ktorom striedate rýchle a stredne rýchle tempo. Odporúčame vyskúšať tým, ktoré majú záujem o odlišný štýl cvičenia
 
Aerobic pre každého
 
Soňa (26): "Bude pre mňa dance aerobic to pravé orechové? Pýtala som sa najmä kvôli tomu, pretože hodina spočíva v tom, že sa učíte celý čas jednu choreografiu a to dá vašej pamäti poriadne zabrať. Riskla som to. Nakonci to už bol pre mňa priadný miš-maš. Na tretej hodine som na sebe badala rozdiel, takmer som sa ani nepomýlila. A piata hodina, to už som si pripadala ako stará profíčka. Nič sa nevyrovná tomu pocitu, keď pri záverečných opakovaniach celej choreografie zabudnete na všetkých naokolo a naplno si to užívate!"
 
Pri hľadaní hodín aerobiku natrafíte na viacero variant. Step aerobic sa cvičí s tzv. schodíkom, čím viac posilníte svaly na stehnách a lýtkach. Dance aerobik, ako z názvu vyplýva, je viac zameraný na tanečné kroky, pri klasickom aerobiku ide do popredia skôr dôraz na posilňovacie cviky. Vždy však budete nacvičovať choreografiu v rýchlejšom tempe a precvičíte komplentne celé telo. Okrem pamäte si pretrénujete aj orientačné schopnosti. Dôležité je, aby ste sa nenechali odradiť, ak sa na prvej hodine budete často mýliť a hopsať mimo rytmu. Verte, že tak začínal s aerobikom každý.
 
Nezáleží na tom či budete cvičiť lepšie ako inšturktor, alebo budete patriť skôr k tým, ktoré si medzi prvými obsadzujú miesto v zadnej časti telocvične. Dôležité je, že robíte niečo pre svoje zdravie. Plusom vám bude pekná postava a dobrý pocit zo seba samej.
 
Autor: Andrea Zummerová