Vypestujte si zdravie

Hliva ustricová. Huba, o ktorej už počul asi každý. V posledných rokoch sa s ňou stretávame nielen v listnatých lesoch, ale aj na pultoch lekární v kapsulovej alebo granulovej forme. Prečo je tomu tak? V čom je hliva ustricová iná ako ostatné huby, ktoré zdobia naše lesy a my ich zbierame za účelom chutného jedla na obed?

Jej blahodarné účinky na zdravie človeka nie sú nijakým výmyslom. Využitie hlivy ustricovej má históriu, ktorá siaha niekoľko storočí dozadu. V starej Číne si ju vážili natoľko, že ju používali ako výmenné platidlo v obchode. Hliva patrí medzi najpredávanejšie huby na svete a ak ste doposiaľ neprepadli jej pozitívnym účinkom, je načase.
 
V gastronómii má svoje nezastupiteľné miesto kvôli jemnej chuti. Použiť sa dá na množstvo spôsobov. Ak by ste však mali to šťastie a dostali sa k väčšiemu množstvu, ako dokážete skonzumovať, nakrájajte ju na tenké plátky a ponechajte vysušiť. Následne ju môžete pomlieť najemno na mlynčeku, a každý deň si dávať lyžičku na posilnenie imunity.
 
Účinky hlivy ustricovej sú dokázateľné aj vďaka vedeckým výskumom. Jej konzumácia priaznivo pôsobí nielen na stimuláciu a posilnenie imunity, ale aj ako prevencia proti nádorovým ochoreniam, pri liečbe kožných ekzémov a alergií.
 
Hliva patrí medzi drevokazné huby. Z dreva na svoj rast prijíma potrebné živiny. Vďaka polysacharidom, ktoré sú zložené z glukánov stimuluje v tele bunky, ktoré vytvárajú prirodzenú imunitu. Hliva ustricová je bohatým zdrojom prírodných vitamínov či minerálov. Obsahuje vitamíny B,D,C,K, ale aj kvalitné proteíny, nenasýtené mastné kyseliny, 8 aminokyselín, prvky ako selén, zinok, bór, jód, chróm, meď, železo, vlákninu. Jej konzumácia pozitívne vplýva na krvný tlak a posilňuje steny tepien a žíl. Ak máte problémy s vysokým cholesterolom, aj pre vás je hliva tým správnym pomocníkom.
 
Čo robiť v prípade, ak by ste si chceli vypestovať hlivu sami? Máte dve možnosti. Buď si zakúpite celý substrát, ktorý je v igelitovom vreci a za dodržania stanovených podmienok vlhkosti a teploty okolia vám o niekoľko mesiacov porastie ako huby po daždi, alebo si zakúpite len sadbu, ktorú založíte na slame, alebo na dreve. Záleží len na podmienkach, ktoré máte, či sa rozhodnete pre pestovanie v interiéri, alebo v exteriéri.
 
Autor: Ivan Stach