Výnimočná špargľa. Aké sú jej benefity a ako ju pripraviť?
Sezóna špargle je v plnom prúde. Využite to.
V staroveku bola špargľa známa ako afrodiziakum, pretože obsahuje látky zvyšujúce energiu a pôsobí aj ako diuretikum, čo je dôležité pre zdravie močového ústrojenstva.
Dnes sa pestuje viac ako 300 druhov špargle a milovníci zdravého životného štýlu si ju pripravujú s rôznymi omáčkami, pridávajú ju do slaných koláčov, polievok alebo ako prílohu k mäsu.
Pokiaľ ju pripravíme šetrne v pare, zachová si väčšinu výživných látok.
Benefity špargle v kocke
-
Je nabitá živinami
Jedna šálka surovej špargle obsahuje 27 kcal, 3 g bielkovín, 3 g vlákniny, 5 g uhľohydrátov.
Najbohatšie zo všetkých živín je zastúpený vitamín K – tvorí 70 % odporúčanej dennej dávky. Toto množstvo špargle poskytne telu aj 20 % ODD betakaroténu, 17 % ODD kyseliny listovej, 16 % ODD železa, 13 % ODD vitamínu D, ďalej vitamíny skupiny B a draslík.
-
Prospieva srdcu
Jedným z dôvodov je obsah vitamínu K potrebného pre správnu zrážanlivosť krvi.
Vysoké množstvá vitamínov skupiny B regulujú aminokyselinu homocysteín – ak jej je v tele veľa, môže byť výrazným faktorom pre vznik kardiovaskulárnych ochorení.
Na zdravie srdca má priaznivý vplyv aj zastúpená rozpustná vláknina a zastúpené antioxidanty.
-
Zlepšuje zdravie kostí
Okrem vápnika je pre zdravie kostí sú dôležité aj vitamíny D a K. Práve vitamín K, bohato obsiahnutý v špargli, je nápomocný pri mineralizácii kostí, rastu buniek a obnove tkanív.
Podľa vedeckých štúdií má vplyv aj na zlepšenie denzity kostí, čiže je skvelou prevenciou proti vzniku osteoporózy.
-
Je bojovníčkou proti starnutiu
Pravidelná konzumácie špargle spomaľuje celkový proces starnutia organizmu. Je zdrojom jedného z najsilnejších antioxidantov, teda glutatiónu. Vitamíny B9 a B12 zasa zabraňujú poklesu kognitívnych funkcií.
Glutatión spolu s vitamínom C priaznivo vplývajú aj na pokožku – zabraňujú predčasnému starnutiu i vzniku rôznych kožných problémov.
-
Zabraňuje prebytočnému hromadeniu vody v tele
Ak vás trápia opuchnuté nohy či ruky v dôsledku toho, že vaše telo nadmerne zadržiava tekutiny, špargľa je výbornou voľbou, ako proti tomuto problému bojovať.
Je prírodným diuretikom, čiže podporuje tvorbu moču, čím zbavuje telo prebytočnej soli i tekutín.
-
Je pokladom pre tráviaci trakt
V šálke špargle sú 3 g vlákniny, ktoré zasýtia a prospievajú zdraviu tráviaceho traktu.
V špargli sa nachádza aj známy inulín, ktorý je v tele prebiotikom slúžiacim ako výživa pre dobré črevné baktérie.
-
Podporuje obranyschopnosť
Špargľa obsahuje antioxidanty a protizápalové látky, ktoré posilňujú obranyschopnosť.
Pravidelná konzumácia špargle sa spája aj s ochranou pred rakovinou. V špargle sú zastúpené, napríklad saponíny, ktoré dokážu inhibovať produkciu zápalových molekál a podporovať aktivitu bielych krviniek.
Ako pripraviť špargľu?
Závisí to od toho, či máte k dispozícii bielu, alebo zelenú špargľu. Po umytí odrežeme asi 2 – 3 centimetre z drevnatej časti. Ak máte k dispozícii zelenú špargľu, stačí ju olúpať iba v spodnej tretine výhonku, bielu treba očistiť celú od hlavičky smerom nadol. Potom ju môžete pripraviť v pare, alebo uvariť vo vriacej vode do polomäkka. Odporúča sa zviazať asi 8 výhonkov a tie variť zhruba v pollitri vody.
Mirka