Vymeňte týchto 5 potravín za zdravšie!

Zemiaky používame ako prílohu bežne. Prečo ich nenahradiť napríklad batátmi, ktoré sú chutné a aj neporovnateľne výživnejšie?

1. Zemiaky verzus sladké zemiaky

Zemiaky možno zaradiť medzi základné suroviny, ktoré používame pri varení. Avšak ako náhradu môžete využiť aj sladké zemiaky, ktoré majú s bežnými zemiakmi iba málo spoločného. Batáty sú bohaté na antioxidanty, podporujú imunitu a zabezpečujú správne fungovanie tráviaceho traktu. Predstavujú zásobáreň kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre správny vývoj plodu, teda sa hodia aj do jedálneho lístka tehotných žien. Zastúpený draslík znižuje tlak. Pozitívnych benefitov je však oveľa viac.
Nepripravujte ich však takým spôsobom ako bežné zemiaky, pretože dlhšou tepelnou úpravou vo veľkom množstve vody sa úroveň prospešných látok znižuje.

2. Kypriaci prášok do pečiva verzus vínny kameň

Bežný kypriaci prášok je zdrojom fosfátov. Fosfor môže vo vyšších dávkach odbúravať vápnik a spôsobiť problémy s kosťami a zubami. Výbornou náhradou je vínny kameň, ktorý je bežne k dispozícii v špecializovaných obchodoch, ale aj v niektorých supermarketoch.

3. Kuchynská soľ verzus čierna soľ

Odporúčané množstvo soli denne je maximálne 5 gramov. V skutočnosti konzumujeme minimálne 3 razy toľko. Aj v dôsledku toho narastá počet ľudí s vysokým krvným tlakom a srdcovocievnymi chorobami. Neporovnateľne zdravšou alternatívou klasickej soli je čierna soľ. Úroveň sodíka je na veľmi nízkej úrovni a naopak, obsah minerálov a stopových prvkov je vysoký.

4. Biely cukor verzus kokosový cukor

O tom, že biely cukor je zdrojom prázdnych kalórií a navyše jeho neprimeraná konzumácia vedie k mnohým ochoreniam, vieme všetci. Preto by sme sa mali snažiť nekonzumovať ho vôbec, alebo iba minimálne. Vhodnou náhradou je napríklad kokosový cukor. Vyrába sa z nektáru kvetov kokosovej palmy. Je preň charakteristický nízky glykemický index a tiež obsah viacerých výživných látok.

5. Biela ryža verzus celozrnná

Biela ryža má vysoký glykemický index, to znamená, že spôsobuje kolísanie krvného cukru a v súvislosti s tým aj mnohé ochorenia. Je to tým, že zo zrnka sú odstránené všetky obaly, ktoré sú zdrojom mnohých prospešných látok. Celozrnná ryža je v porovnaní s ňou oveľa bohatšia na vlákninu, vitamíny, minerály a stopové prvky.


-w-