Vyhorenie – štrajk tela a duše

Pociťujete duševnú a fyzickú únavu? Strácate motiváciu, nadobudli ste nechuť až odpor k práci? Ťažko sa sústreďujete, ste podráždení? Neviete sa z ničoho tešiť? Tak to je signál, aby ste tieto príznaky začali brať vážne. Telo a duša signalizujú vážny stav - začínajú štrajkovať. V tomto prípade nejde iba o jarnú alebo jesennú únavu po dlhotrvajúcej zime, či po mimoriadnej letnej aktivite.

„Vyhorieť môže ten, čo horí.“ Stáva sa to ľuďom, ktorí sú mimoriadne zapálení, oduševnení, nadšení, majú veľký elán a silne sú orientovaní na výkon práce. Tak sú nadšení, že nevidia škodlivosť prílišnej aktivity. Nepoznajú voľný čas, strácajú kontakt s priateľmi. Poháňajú sami seba, zabúdajú , že aj oni majú svoj limit. A tak celkom logicky telo a duša štrajkujú, prichádza únava a následne, žiaľ, aj vyhorenie.
Potenciálne sú ohrození všetci ľudia, ale najviac tí, ktorí vykonávajú náročné povolania, lekári, zdravotné sestry, psychológovia, učitelia, policajti... Ľudia, ktorí pracujú s inými ľuďmi a pre iných ľudí.

Prevencia je účinnejšia než liečba
Základným predpokladom prevencie je dodržiavať zásady psychohygieny. Racionálne a proporcionálne si rozdeliť čas na prácu a oddych. Zbaviť sa pocitu nenahraditeľnosti. Každý je nahraditeľný! Dôležité je občas “vypadnúť z kolotoča práce,“  naučiť sa relaxovať a dodržiavať určité pravidlá:

Pohyb
V každom ročnom období by sme si mali nájsť čas na pravidelný pohyb. Nemusí to byť len náročný šport. Účinne pomáha chôdza, prechádzky a vôbec pobyt na čerstvom vzduchu. Správne okysličený mozog prispieva  k aktivite.

Racionálne stravovanie
Určite by sme si mali upraviť stravovacie návyky. Ovocie a zelenina, najmä sezónna sú úžasným zdrojom vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Zvyšujú imunitu, chránia nás pred vznikom mnohých ochorení, podporujú funkciu jednotlivých orgánov i funkčnosť celého organizmu.

Spánok
Aj spánok je dôležitou súčasťou fungovania nášho tela. Veľa ľudí podceňuje význam spánku, dokonca to považujú za stratu času, neuvedomujú si, že ohrozujú nielen seba ale aj iných, napr. na cestách.

Sociálna podpora
Aj zainteresovanie partnera, kolegu, kolegyne je nesmierne dôležité, poskytnutie spätnej väzby, ale najmä úprimná rada, môže zabrániť nežiaducemu vyhoreniu.

Zmysel pre humor
Psychológovia potvrdzujú, že ľudia, ktorí nemajú zmysel pre humor podľahnú vyhoreniu oveľa skôr.
Nedovoľte, aby váš organizmus „vyhorel.“ Nepodceňujte situáciu, exituje totiž absolútne vyčerpanie - nezvratné zlyhanie organizmu. Včas stopnúť nevhodný spôsob života je nevyhnutné! Naopak, správny režim života a práce výrazne podporuje zdravie.

Autor: Anna Čunderlíková