Vychutnajte si stredovek! Stredoveká kuchárka

Ako chutí história? Projekt Žilinský kraj Templárov má opäť zaujímavý výstup, ktorý je určený pre všetkých labužníkov a tých, ktorí radi experimentujú na pôde vlastnej kuchyne. Dvadsaťštyri stranová publikácia je súčasťou oživovania histórie na území Žilinského kraja. Jej autor –Miloš Jesenský- netradičnou formou ponúka pohľad do tajov stredovekého kulinárstva.

 Kniha vás hneď na začiatku oboznámi s tým, čo by ste mali vedieť predtým, ako začnete variť. Nájdete tu stredoveké recepty, pri ktorých zistíte, že aj v dobách dávno minulých varili zdravo. Pokrmy boli bohaté na vlákninu, minerály aj na vitamíny. Stredovekí bojovníci museli byť silní a mocní, ako inak by porážali svojich nepriateľov. A preto museli prijímať zdravé a výdatné jedlá. Nebojte sa, na ich prípravu nebudete potrebovať ohnisko. Všetko hravo prichystáte na štandardnom kuchynskom sporáku.

 
Autor knihy postupne odhaľuje zvyky pri stolovaní a pri príprave stredovekých jedál. Historický exkurz do stolovania sa zameriava predovšetkým na tých bohatších stravníkov, a tak sa dozvedáme, že hostiny s piatimi chodmi striedali 30 až 100 chodové slávnostné gastronomické „orgie“.
 
Kniha nám ponúka aj nahliadnutie do „špajze“ hostiteľov. Nachádzalo sa v nej rozmanité bohatstvo surovín. Samozrejme, medzi najobľúbenejšie pokrmy patrili mäsové špeciality, ako napríklad medvedie laby, labuť alebo veverička. V ďalších kapitolách sa autor venuje obľúbeným kašiam, stredovekému ovociu a zelenine, či výrobe chleba.
 
Samotnú časť tvorí receptár s množstvom stredovekých receptov. Pri každom jedle, je uvedené storočie, krajina, z ktorého pochádza a spis, resp. kniha, v ktorej bol recept nájdený. Uvariť si môžete Kašu z jedlých gaštanov, Sezamový karamel, medovinu, ale aj jedlá s tajomnými názvami ako Jance, Canisiones, Chebolace.
Kniha je bohato ilustrovaná dobovými grafikami z gastronomického prostredia. Čo tak inšpirovať sa a pripraviť pre svojich blízkych stredovekú hostinu?
 
Kniha je voľne na stiahnutie na stránke Žilinského turistického kraja na adrese, z ktorej pochádza aj zverejnená titulka knihy:
 
KM