Východniarska hrudka

 

1 l mlieka
20 vajec
soľ
 
Je v podstate syr z vajec známy najmä na východe Slovenska. Je neodmysliteľnou súčasťou veľkonočných sviatkov.
 
K príprave: väčšiu časť mlieka dáme zohriať, zvyšok rozmixujeme s vajíčkami. Túto vaječnú zmes prilejeme k mlieku, ktoré zohrievame, posolíme a miešame. Miešame neustále, pretože zmes rýchlo prihorí. Keď začne mlieko vrieť, pomaly sa nám začne zmes zrážať, po chvíli sa oddelí hustá hmota od tekutiny – vaječnej srvátky. Túto zmes prelejeme do hrnca, na ktorom je sito prekryté gázou alebo väčšou utierkou. Všetky cípy utierky spojíme, stočíme a odstredivou silou sa snažíme vytlačiť všetku srvátku z hrudky. Zviažeme, necháme voľne odkvapkať a vychladnúť.
Tento recept je základný, mnohí ľudia robia túto hrudku na sladko s vanilkovým alebo škoricovým cukrom. Prípadne pridávajú kapiu či pažítku.
 
SH