Vybieľte si zuby doma! Vieme ako

Biele zuby sú snom asi každého človeka. Ak vás odrádza zákrok zubára a zubné pasty nefungujú ako v reklame, máme pre vás zopár rád ako dosiahnuť žiarivý úsmev.


Najväčší „zafarbovači“

Nadarmo si budete zuby bieliť, ak budete popíjať červené vínko, dáte si cigaretku a na raňajky pravidelne pijete čierny čaj. Medzi potraviny zafarbujúce zuby patrí aj sójová omáčka, cvikla, čučoriedky a aj špenát. Neverili by ste, ale aj kari korenie či kurkuma zafarbí zubnú sklovinu. Vzdať sa toho všetkého je pre väčšinu ľudí dosť ťažké, takže radšej siahnite po bieliacich prostriedkoch z potravín.

Lacné variácie

Do kategórie lacné bielenie patrí aj vybielenie soľou. Funguje na princípe šetrného zbrúsenia povlaku. To isté platí o kypriacom prášku či sóde bikarbóne. Soľ či kypriaci prášok nanášate s troškou vody priamo na kefku a zuby očistíte. Pri sóde bikarbóne si dávajte väčší pozor, lebo je zo všetkých troch najagresívnejšia, môžete si poraniť ďasná. Samozrejme, zuby nebieľte takto každý deň, ale tak raz za dva týždne. Ideálne by bolo aspoň 10 dní po bielení nepiť čaje, kávu a nefajčiť. Po konzumácii zuby zafarbujúcich potravín sa naučte vždy vypiť trochu vodu. Prepláchnete tak ústnu dutinu od pigmentov.

Šupa z pomaranča
Neverili by ste, ale šupu z pomaranča nemusíte vyhadzovať do koša. Dôkladne ju poumývajte a vnútornou stranou si šúchajte zuby tak dlho, ako vás to bude baviť. Ideálne aspoň tri minúty. Pomarančová šupa odstráni zubný povlak a škvrny po spomínanom čaji, káve a farbiacom ovocí či zelenine. Zabudnite ale na to, že vám o odtieň až dva vybieli sklovinu.

Zázračná šalvia
Ak aj vám rastie na balkóne či v záhrade šalvia, môžete ju použiť nielen do receptov, ale aj na zuby. Žuvaním šalvie si poslúžite nielen pri bielení zubov, ale pomôže aj pri zápale ďasien a má výrazný upokojujúci účinok. Kto nemá čerstvú, nech si pridáva sušenú k zubnej paste.


Ak sa vám zdá, že vaše zuby na domáce bielenie reagujú citlivejšie, určite na čas prestaňte. Prílišné bielenie môže poškodiť sklovinu. Pekný biely úsmev sa nosí, ale určite nie za každú cenu.

 

Autor: Andrea Zummerová