Všade prítomná - mäta pieporná

 

Na prechádzkach prírodou rozvoniava široko ďaleko. Kvitne od júna do septembra a má priam zázračné účinky. Reč je o mäte piepornej. Voňavej bylinke, ktorú je možné pestovať aj doma v kvetináči.
 
Dĺžka rastliny dosahuje od 30 do 100 centimetrov a jej využitie je naozaj široké. Po rozdrvení vonia príjemne mentolom a má chladivú až mierne korenistú chuť. Najvhodnejšie je zbierať listy a vňať ešte pred kvitnutím.
 
Na našom území sa prvé zmienky o liečivých účinkoch mäty piepornej objavujú už od stredoveku. Dnes je jej využitie oveľa širšie. Používa sa nielen pri výrobe liečivých odvarov, či mastí, ale aj v potravinárstve, cukrárstve i priamo v kuchyni. Vďaka svojej chuti je obľúbená nielen ako čerstvá alebo sušená korenina do omáčok k jahňaciemu a baraniemu mäsu, ale aj ako korenina do šalátov, k zemiakom a zelenine.
 
Liečivá sila mäty zvyšuje chuť do jedla, posilňuje nervovú sústavu a pomáha pri bolestiach hlavy a migréne. Mnohí ju však používajú ako liek pri zažívacích ťažkostiach, kŕčoch v bruchu, zmiernení hnačiek a bolestiach žalúdka. Odvar z mäty piepornej je vynikajúcim na inhalovanie pri nádche a zapchanom nose. Pôsobí antibakteriálne a práve pre túto vlastnosť je vhodnou prísadou do žuvačiek, zubných pást a ústnych vôd.
 
Ak máte chuť vypestovať si ju doma, či natrhať lístky a vňať kdesi v prírode, treba ju rýchlo vysušiť, aby ste tak zabránili jej zhnednutiu. Po vysušení je najlepšie uskladňovať ju v sklenených nádobách.
 
Na záver tip na svieži mätový nápoj:
niekoľko lístkov mäty piepornej pár kociek ľadu,
nadrobno nakrájané citrusové ovocie
Všetko spolu premiešame a zalejeme pitnou, resp. mierne perlivou minerálnou vodou
 
Katarína Matušková