Voňavé Vianoce alebo potraviny, ktoré nesmú chýbať

Vianoce sú už skutočne o chvíľu tu. Presviedča nás o tom počasie aj reklamy v televízii. Tú skutočnú vianočnú atmosféru nám navodzujú rozvoniavajúce dobroty, pri príprave ktorých sa zaručene nezaobídeme bez tradičných prísad a korení.


Vanilka
Jej krajinou pôvodu je Mexiko a v našich domácnostiach sme vanilku začali používať len nedávno. Častejšie ako pravú vanilku však stále používame v potravinách kúpený balený vanilínový cukor. Vanilkový struk treba pred otvorením najprv jemne premasírovať, aby sa uvoľnili zrniečka vnútri a zintenzívnila aróma. Následne sa struk pozdĺžne rozreže a zrniečka sa vyškriabu. Vanilku môžeme použiť priamo do koláčov, alebo si z nej vyrobiť vanilkový cukor. Cukor si vyrobíme napríklad tak, že celý struk nakrájame na päť centimetrové kúsky a vložíme do krupicového cukru. Po dvoch týždňoch bude hotový.

Klinček
Krajinou pôvodu klinčeka je Madagaskar a zaujímavosťou u neho je, že strom klinčeka začína produkovať korenie až po piatom roku. Toto korenie v nás viac ako iné evokuje zimné, vianočné obdobie. Pridávame ho do koláčikov, vareného vína, punču a vynikajúco dodáva chuť a arómu jablkovému kompótu. Vianočnú atmosféru dotvára aj dekorácia z pomaranča napichaného klinčekmi, ktorá krásne prevonia celý byt. Spolu s inými koreninami tvorí základnú zmes do medovníkov a čajového pečiva.

Škorica
Prvé zmienky o škorici sú staré 4000 rokov a pochádzajú z Číny. Najkvalitnejšia škorica sa získava zo škoricovníka cejlónskeho, ktorá rastie na Srí Lanke. Pri varení používame celé trubičky na ochutenie a ozdobenie nápojov, alebo pomletú škoricu do múčnikov a keksíkov. Má nezameniteľnú vôňu a jedlám dodáva jemnú sladkastú príchuť. Je nepochybne prísadou všetkých jablčníkov, na Vianoce ju pridávame do štrúdle a nesmie chýbať pri príprave vareného vína a punču.

Badián
Badián pochádza z Číny a dozretý má tvar osemcípej hviezdice. Má veľmi podobnú vôňu a chuť ako aníz alebo fenikel. Používa sa na ochutenie likérov, vareného vína a punču, ale aj do vianočného pečiva a cukroviniek. Je najdekoratívnejší zo všetkých adventných korenín.

Zázvor
Jemný a drevnato citrónový, ľahký a aromatický, osviežujúci a ostrý – zázvor je veľkým plusom pre tých, ktorí trpia na bronchitídu. Tu pomôže tento koreň v čerstvej forme, kandizovaný alebo pomletý na prášok. Zázvorový čaj si uvarte pri každom prechladnutí, príjemne vás zohreje.

Orechy
Dodávajú zdravé tuky pre srdce a mozog, vitamíny a minerály v luxusnej dávke – orechy majú skutočne čo ponúknuť. Medzi iným aj cholín, látku, ktorá čistí cievy tak, že reguluje hodnoty tukov v krvi: orechy znižujú hladinu cholesterolu, ako aj riziko infarktu. Radšej siahnite po ešte nevylúskaných jadierkach, odvďačia sa vám čerstvosťou a výraznejšou arómou.

Mandle
Či už ako lupienky, alebo chrumkavé zrnká, mandle tvoria chutnú dekoráciu na cukrovinkách. Množstvom magnézia a vitamínu B naštartujú tieto sladké jadierka nervovú sústavu a pred mandľovým mliekom (pomleté jadierka varte 30 minút v mlieku) kapituluje každý žalúdočno-črevný zápal. Ak vás trápi celulitída, vhodné sú aj mandle. Podporujú lymfatický systém, pomáhajú pri odstraňovaní odpadových látok z organizmu.

Hrozienka
Sušené hroznové bobuľky dodávajú štólam a biskupskému chlebíku šťavu a bodujú aj minerálnym triom, ktoré dobíja energiu: magnézium, draslík a železo. Sú jednotkou pri odbúravaní stresu a vy budete v okamihu opäť fit. Tie najkvalitnejšie nie sú príliš vysušené. Vzduchotesne zabalené a skladované na chladnom a suchom mieste, vám toto sušené ovocie vydrží asi rok.

Autor: Andrea Radimáková