Vodovod – zdroj najzdravších pitných vôd?

Z televíznych reklám na nás kričia, aby sme pili zdravú vodu, vodu z vodovodu. Niečo na tom asi bude, keď sa nám už aj zahraniční turisti vysmievajú, že na Slovensku máme v porovnaní s ostatnými časťami Zeme dostatok zdrojov s kvalitnou pitnou vodou, no my sa aj naďalej zásobujeme rôznymi ochutenými, viac alebo menej perlivými nápojmi.

Odborníci nás ubezpečujú, že čistá voda z vodovodu je zdravotne nezávadná, pretože jej zloženie reguluje prísny zákon. Dbá na to, aby z nej boli zneškodňované baktérie, vírusy a spóry, k čomu majú dopomôcť kvalitné filtračné, prevzdušňovacie a dezinfekčné prístroje. Možno si to ani neuvedomujeme, no pravá slovenská voda z vodovodu obsahuje minerály a stopové prvky nielen na uhasenie smädu, ale aj na zdravý metabolizmus. Na jej kvalitu pravidelne dohliada personál laboratórií pitných vôd ako aj Úrad verejného zdravotníctva SR.

Nevýhodou pre nás – labužníkov čistej vody z vodovodu – je aj to, že sa do povedomia nedostáva ani prostredníctvom rôznych stravovacích a reštauračných zariadení. Tu vám radšej k dennému menu dajú zadarmo kofču ako pohár čerstvej vody a ku káve si často musíte sami vypýtať nejaký ten pramienok z vodovodu.

Tatiana Kovalčinová