Vlašské orechy sú bojovníkmi proti rakovine prsníka a zlepšujú kvalitu spermií!
Vlašský orech zdobí takmer každú slovenskú záhradu. Plody vlašského orecha s obľubou používame pri varení a pečení. Ak ste si ešte nedali predsavzatie, že denne skonzumujete hrsť orechov, veríme, že po prečítaní nasledovných riadov názor zmeníte. Vlašské orechy sú napriek vyššej kalorickej hodnote bojovníkmi proti mnohým zdravotným problémom.
Vlašské orechy sú zásobárňou nenasýtených mastných kyselín, kvalitným zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B, vitamínu E, minerálov a stopových prvkov. Vlašské orechy sú odporúčané ako upokojujúci prostriedok, pretože obsahujú vysoký podiel vitamínov skupiny B. Spúšťačom srdcovo-cievnych ochorení je vysoká hladina LDL cholesterolu v krvi. Vďaka zmesi látok sú vlašské orechy schopné vysokú hladinu cholesterolu v krvi znižovať. Vysoký obsah antioxidantov sa podieľa na zvýšení obranyschopnosti organizmu.
Vlašské orechy očami výskumníkov
Podľa vedcov z harvardskej univerzity konzumácia orechov päťkrát týždenne znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu takmer o 30 percent. Výsledky boli potvrdené u žien.
Muži nemusia byť vôbec sklamaní, pretože konzumácia orechov je rovnako prospešná aj pre nich. Dve hrste orechov denne zlepšujú kvalitu mužských spermií. So zistením prišli vedci z Univerzity v Kalifornii. Do výskumu zapojili mužov vo veku 21 až 35 rokov, pričom test trval 12 týždňov. Mužov rozdelili na dve skupiny. Prvá sa stravovala bežne, druhá obohatila svoj jedálny lístok o dve hrste vlašských orechov. Mužom z druhej skupiny orechy poskytli dostatok nenasýtených mastných kyselín, ktoré pozitívne ovplyvnili šancu mať dieťa.
Rozličné faktory spôsobujú, že počet žien trpiacich na rakovinu prsníka narastá. Okrem výživného jedálnička, pravidelnej športovej aktivity, dostatočného spánku a preventívnych vyšetrení sú prostriedkom eliminácie vzniku rakoviny prsníka aj vlašské orechy. Vedci z Univerzity v Západnej Virgínii sa domnievajú, že už malé dávky vlašských orechov konzumovaných denne, majú schopnosť znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka. Za tento efekt nie sú zodpovedné len nenasýtené mastné kyseliny, ale celková zmes výživných látok, ktorá je v orechoch obsiahnutá.
Milujete mastné jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov? Zdraviu škodlivé účinky môžete znížiť tak, že po jedle zjete vlašské orechy!
MIMI