Vlašské orechy pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu v krvi
O prospešnosti orechov vo všeobecnosti niet pochýb. Avšak pravidelná konzumácia vedie podľa odborníkov k zníženiu cholesterolu, zlepšuje pružnosť ciev a celkovo podporuje kardiovaskulárne zdravie.
Vlašské orechy a zdravé srdce
Podľa odborníkov z Penn State University v Pensylvánii dokáže pravidelná konzumácia vlašských orechov ochrániť človeka pred vznikom srdcovocievnych ochorení, ktoré patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce príčiny úmrtnosti. Do výskumu zapojili 15 ľudí, ktorí trpeli vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Zistili, že po konzumácií troch lyžíc orechového oleja sa po štyroch hodinách zlepší zdravie ciev.
Orechy i orechový olej sú plné prospešných omega-3 nenasýtených mastných kyselín, rastlinných sterolov a tiež vitamínu E, ktoré prospievajú srdcu i cievam. Len pre zaujímavosť, 25 gramov vlašských orechov pokryje odporúčanú dennú dávku omega-3 kyselín zhruba na 90 percent. Tieto zdravé tuky majú protizápalové účinky, znižujú krvný tlak, hladinu cholesterolu v krvi, podporujú krvný obeh a tiež posilňujú cievy.
Koľko ich denne skonzumovať?
Za dostatočné množstvo, ktoré pokryje potrebu významných živín, je považovaná hrsť orechov denne. Pričom nemusíte konzumovať iba vlašské orechy, ale dať šancu aj ostatným (lieskovcom, mandliam, para či kešu orechom). Odmenia sa vám skvelou chuťou, pozitívnymi účinkami na zdravie a podľa niektorých vedeckých štúdií aj stratou hmotnosti. Ak denne skonzumujete hrsť orechov, malo by sa vám chudnúť ľahšie a následne si hmotnosť i ľahšie udržíte.
Vlašské orechy dodávajú telu kvantum živín
Okrem bohatstva v podobe zdravých tukov sa vo vlašských orechoch nachádza aj mnoho ďalších významných látok: bielkoviny, vláknina, vitamíny skupiny B, vitamín E, draslík, meď, mangán, horčík, fosfor, zinok a mnohé ďalšie. Pri konzumovaní orechov však treba okrem pozitívnych účinkov myslieť aj na ich vyššiu kalorickú hodnotu. V sto gramoch tejto pochúťky sa nachádza zhruba 650 kalórií.
Náš tip: Orechový olej
Ak vás dennodenné chrumkanie orechov omrzí, vyskúšajte olej získaný z vlašských orechov. Má príjemnú vôňu i chuť. Môžete ho používať na prípravu jedál studenej kuchyne. Navyše sa uplatní aj v domácej kozmetike. Ak máte problém so suchou a začervenanou pokožkou, jednoducho olej na ňu naneste.