Vitiligo – choroba bielych škvŕn!

Veľké biele “mapy“ predovšetkým na tvári, končatinách a trupe podlomia tuhé sebavedomie, naštartujú stavy frustrácie a vážnosť tohto ochorenia sa stupňuje hlavne v letnom období. Nikomu nie je príjemné pohybovať sa na verejnosti s poodhalenými bielymi ložiskami na tele a už vôbec nie po zistení, že odstránenie tohto esteticko-zdravotného problému je zdĺhavé, ba priam nemožné.

Vitiligo, teda strata pigmentu sa vyznačuje ostro ohraničenými bledými škvrnami na koži, ktoré postupne zväčšujú svoj rozsah, až splynú v zvláštne tvary. Lokalita intenzívnejšie sfarbených častí na tele býva, prirodzene, zasiahnutá prednostne, a to tvárová oblasť, okolie bradaviek a genitálií. Ústup pigmentových buniek sa väčšinou spája s ochoreniami endokrinného systému, s cukrovkou, no pôvod tohto ochorenia sa skrýva predovšetkým v genetickej predispozícii. Zasahuje rovnako mužov, ako aj ženy, prvotné príznaky bádať približne do dvadsiateho roku života.

Najväčším nepriateľom bielych fľakov na tele je priame slnečné žiarenie. Pokožku treba počas letných mesiacov chrániť prípravkami s vysokým ochranným faktorom, vhodným odevom, čo zakryje postihnuté miesta a vážnym obmedzením slnenia.

Liečba depigmentovaných ložísk pozostáva okrem iného aj z modernej, respektíve najviac vyhľadávanej PUVA terapie. Za súčasného užívania psoralénov, čiže látok zvyšujúcich citlivosť kože k ultrafialovému žiareniu, je pacient vystavený aj samotnej UVA radiácii, prostredníctvom ktorej sa do tela dostáva potrebné množstvo betakaroténov.

Tatiana Kovalčinová