Vitamíny z trópov

Mnoho druhov dovážaného ovocia upúta na prvý pohľad. Majú neobyčajné tvary a hýria paletou farieb.
Nie je to tak dávno, čo sme poznali iba banány, datle, pomaranče či mandarínky. Dnes nie je problém zájsť do predajne a kúpiť si mango či karambolu. Ponuka ovocia sa neobyčajne rozšírila o nové exoticky vyzerajúce druhy, ktoré sa môžu stať nielen nevšednou ozdobou zmrzlinových pohárov, alebo miešaných nápojov, ale aj nevyhnutnou súčasťou teplých jedál.

MANGO

Často sa nazýva ovocím bohov. Plody sú podlhovasté a uprostred sa nachádza veľká kôstka. Vyzretá dužina má žltú až oranžovú farbu. Je veľmi aromatická a pripomína broskyňu. Uplatní sa v studenej i teplej kuchyni - čerstvé do dezertov, šalátov a predjedál, zatepla do omáčiek a na smaženie.

LIČI

Tieto drobné, asi 3 cm veľké kôstkoviny sú doma v Číne. Pod červenou šupkou, ktorá pripomína maliny, sa ukrýva rôsolovitá belavá dužina. Liči sa najčastejšie konzumuje čerstvé. Ďalej sa pridáva do šalátov, dezertov a nápojov.

ANANÁS


Patrí rozhodne medzi najobľúbenejšie druhy ovocia. Málokto však vie, že nerastie na strome, ale z prízemnej ružice listov. Najväčšie obry vážia až 10 kíl. K nám sa dovážajú odrody s belavou až žltou dužinou. Celkom vyzreté sú plné šťavy. Zle sa však skladujú, a preto sa dovážajú nedozreté či ako kompót. Ananás je vynikajúci jednak do šalátov a dezertov, ale aj v teplej kuchyni, napríklad k pečenému mäsu.

PAPÁJA

Jej oválne plody môžu byť až 50 cm veľké a až 12 kg ťažké. Najobľúbenejšie sú však kusy do 2 kg. Ich žltá až žltooranžová dužina býva dutá a dutina uprostred je vyplnená drobnými semienkami, ktoré sú obalené rôsolovitou hmotou. Dužina chutí niekedy ako melón, inokedy výraznejšie, medovo ako marhuľa. Papája je vynikajúca surová. Ďalej sa pridáva do nápojov, slaných šalátov, napríklad so šunkou a syrom, a sladkých dezertov. Menej vyzreté plody môžeme dusiť, či zapekať.

MARHANÍK


Známejší je skôr ako granátové jablko. Plody sú guľovité a červené. Pod kožovitou šupkou sa ukrýva veľké množstvo semien, ktoré sú obalené rôsolovitou hmotou. Farbou pripomínajú granátky. Vylisovaná šťava z nich je príjemne sladkokyslá a používa sa do nápojov. Preslávená je granadína.

KARAMBOLA

Je doma v Malajzii. Po rozkrojení pripomína päťhranné plátky hviezdičky, niekedy ju nazývajú malajská hviezdica. Šťavnatá dužina má príjemnú sladkokyslú chuť a obsahuje veľa vitamínu C. Podáva sa surová, v miešaných šalátoch, alebo ako ozdoba na ovocných pohároch a tortách. Výborná je aj v slaných a rybích jedlách.

KIWI


Veľkosťou vraj pripomína vajce známeho austrálskeho vtáka, po ktorom tiež dostalo názov. V poslednom čase nie sme odkázaní len na dovážané plody, ale vieme si ich vypestovať. Kiwi je moderné ovocie, ktoré si ceníme najmä pre vysoký obsah vitamínu C. Preto sa konzumuje najčastejšie surové. Zelená farba zvýrazní poháre, múčniky a studené misy.