Vitamíny proti jarnej únave

Jar už klope na dvere a vy sa potrebujete nakopnúť? Fungujete len na päťdesiat percent, ste unavení, vyčerpaní a bez energie? Skúste doplniť vitamíny! Ak chcete viac energie, jednoznačne musíte zásobiť svoje telo vitamínmi.

Slnko a vitamín D
Vitamín D, takzvaný „slnečný vitamín“, sa čoraz častejšie vytráca z ľudského organizmu. Jeho nedostatok vzniká, ak príliš veľa času trávite v uzavretých priestoroch. Preto treba častejšie chodiť von na čerstvý vzduch. Preferujte prechádzky v prírode, čerpajte energiu zo slnka. Menej hodín trávte pred počítačom a televízorom. Zásobte sa vitamínom D hlavne počas letných mesiacov. Keď je slnka menej, siahnite po výživových doplnkoch v podobe tabliet. Do svojho jedálnička zaraďte ryby. Vo zvýšenej miere sa vitamín D nachádza práve v morských rybách. Jedzte sardinky, makrely, lososa, tuniaka. Obsahujú ho aj vajcia, mlieko, maslo a mliečne výrobky.

Jedzte potraviny, ktoré sú práve aktuálne!

Kalorické a ťažké jedlá vymeňte za zeleninu. Vyberajte si najmä sezónnu zeleninu. Začína sa pestovať jarná cibuľka, mrkva, petržlenová vňať či rôzne druhy šalátov. Pripravte si zdravý šalát a zásobte svoje telo vitamínom C.

Ako spôsob jarnej očisty môžete vyskúšať vypiť každé ráno pohár čistej vody, do ktorej nakvapkáte pár kvapiek citróna. Určite vás to vzpruží a dodá energiu. Veľmi moderná je dnes aj surová strava – RAW FOOD, kde základ tvoria potraviny, ktoré sa konzumujú bez tepelnej úpravy. Čím menej varenia, dusenia, smaženia, tým viac vitamínov sa v jedle zachová.

Komplex vitamínov skupiny B
Únava a zažívacie ťažkosti, toto všetko má na svedomí nedostatok vitamínu B. Nazýva sa aj vitamín „dobrej nálady“. Čiže jeho nedostatkom prispievate k zlej nálade, melanchólii a možným depresiám. Na jar musíte jeho prísun zvýšiť, aby ste predišli jarnej únave. Ak v práci trpíte psychickým vypätím, stresom, nestíhate, máte veľa práce, toto všetko sa odrazí na vašom zdraví. Zaraďte do svojho jedálneho lístka potraviny obsahujúce vitamíny skupiny B. Zvýšte príjem strukovín, zelenej fazuľky, pšeničných klíčkov, orechov, kapusty, červenej repy, špenátu, semiačok slnečnice, tekvice, kuracieho, morčacieho, bravčového mäsa, banánov, avokáda.

Nezabudnite ani na kyselinu listovú – vitamín B9 patrí medzi najvýznamnejšie vitamíny. Ľudia, ktorí sú vystavovaní neustálemu stresu, musia jeho užívaniu venovať zvýšenú pozornosť. Emocionálne zdravie človeka súvisí či už s dostatkom, alebo, naopak, nedostatkom kyseliny listovej. Preto by ste mali zvýšiť príjem potravín ako sú: brokolica, hrášok, ružičkový kel. Doplniť ju môžete aj výživovými doplnkami.

-m-