Vitamíny, bez ktorých je chudnutie vylúčené!
Rozumné znižovanie hmotnosti predpokladá zloženie jedálneho lístka, ktoré zásobí organizmus dostatočným množstvom vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Významné sú vo viacerých smeroch – zabezpečujú zdravie a vitalitu, niektoré z nich sa podieľajú na spaľovaní tuku, iné zabraňujú ukladaniu tukových faldíkov alebo jednoducho eliminujú hlad.
Top 4 vitamíny, ktoré nesmú pri diéte v žiadnom prípade chýbať!
1.Vitamín C, jeden z najvýznamnejších pohlcovačov voľných radikálov, sa podieľa na ochrane organizmu pred chorobami. Je dôležitým prvkom syntézy stresového hormónu, NORADRENALÍNU. NORADRENALÍN sa spolu s adrenalínom podieľa na zvyšovaní schopnosti organizmu odbúravať tuky. Navyše Céčko podporuje zdravie srdca. Od vitamínu C závisí aj vstrebávanie železa v organizme, ktorého nedostatok má za následok celý rad zdravotných nevýhod. Céčko nájdete v zelenine, pomarančoch, jahodách a ďalších potravinách.
2.Komplex vitamínov patriacich do kategórie vitamínov skupiny B je potrebný pre správne fungovanie nervovej sústavy a imunitného systému. Vylepšuje vzhľad pleti a čo je najdôležitejšie, podporuje rýchlosť metabolizmu. Odporúča sa pri depresii, pocitoch frustrácie a problémoch s pamäťou. Ak zajedáte stres sladkosťami, skúste si naordinovať komplex vitamínov B. Ďalej si treba uvedomiť, že Béčko je dôležité pre normálnu funkciu štítnej žľazy, ktorej nesprávna činnosť môže mať za následok priberanie. Konkrétne je vitamín B3 regulátorom produkcie hormónov štítnej žľazy. B5 je zasa riadiacim prostriedkom uvoľňovania energie zo sacharidov a tukov. Vitamíny skupiny B sa nachádzajú v nasledujúcich potravinách: mandle, vajíčka, tvrdé syry, vnútornosti, biele mäso, morské ryby, hnedá ryža, zelenina, strukoviny, ovocie.
3.Nedostatok svetla a slnečného žiarenia spôsobuje nedostatok vitamínu D. Môže viesť k strate energie a oslabeniu imunitného systému. Pri chudnutí má Déčko nezastupiteľné úlohy – drží pod kontrolou tukové bunky, zabraňuje únave, svalovej slabosti a zlepšuje náladu.
4.Vápnik je priateľom zdravých ľudských kostí. Navyše vedci prišli so zaujímavým zistením. Dostatočná konzumácia vápnika zabraňuje zvýšenému ukladaniu tuku. Bohatým zdrojom vápnika sú mliečne výrobky, ktoré môžu byť na druhej strane bohatou zásobárňou tuku. Vápnik získavajte radšej zo zdravých nízkotučných produktov, alebo z brokolice, špenátu, tekvice, citrónov, rýb, sezamových a slnečnicových semien.
Náš tip
Nezabúdajte, že diéta by nemala byť len o strate kilogramov, ale hlavne o správnej výžive. Dennodenne si doprajte dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré eliminuje riziko deficitu dôležitých látok na minimum.
MIMI
Freedigitalphotos.net/Ambro