Vitamín C, kde sa nachádzaš?

Vitamín C patrí do skupiny najdôležitejších vitamínov. Prejavy jeho nedostatku sú jasne badateľné, pretože je jedným z najdôležitejších antioxidantov, ktoré chránia bunky človeka pred voľnými radikálmi. Obrovský vplyv na zdravie človeka má stres. Vo vypätých situáciách si telo človeka vyžaduje zvýšené dávky významného antioxidantu. Poznáte najlepšie zdroje tohto vitamínu?
 
Funkcie vitamínu C v skratke
Vitamín C je hlavným podporným prostriedkom imunitného systému. Je postrachom pre baktérie a vírusy, ktoré spôsobujú nepríjemné ochorenia. Céčko má vplyv na koncentráciu, ovplyvňuje metabolizmus vápnika, železa a produkciu kolagénu, je dôležitý pre pokožku a vlasy. Ovplyvňuje zdravie nervov a ciev. Viaceré vedecké štúdie označujú vitamín C za bojovníka proti rakovinovým ochoreniam. Ľudia, ktorí trpia diabetom, fajčia a vo zvýšenej miere požívajú alkohol, potrebujú zvýšené množstvo vitamínu C.
 
Odkiaľ vitamín C získať?
Ak denne konzumujete dostatok ovocia a zeleniny, deficit vitamínu C vám pravdepodobne nehrozí. Ak by ste predsa chceli svoj jedálny lístok obohatiť o ďalšie zaujímavé zdroje vitamínu C, neváhajte a inšpirujte sa.
Čili papričky sú v poslednom období spomínané najmä v súvislosti s chudnutím. V skutočnosti sú obzvlášť bohatým zdrojom Céčka. Nebojte sa pridať papričky do šalátov, polievok a pečeného mäsa. Podporíte nielen spaľovanie, ale aj dávky vitamínu C. Hoci treba mať na zreteli, že tepelnou úpravou sa veľa vitamínu C stráca. Ak vám pálivá chuť čili nie je príliš pochuti, ešte vždy máte ďalšiu možnosť. Vysoké dávky vitamínu C obsahuje aj tradičná paprika.
Pri koreninách ešte chvíľu zostaneme. Bežnou ozdobou a veľmi používanou koreninou je tymián. Málokto si však uvedomuje, že okrem jedinečnej chuti je tymián zásobárňou vitamínu C.
Popularitu vo viacerých svetových kuchyniach má brokolica. Najviac vitamínu C získate konzumáciou brokolice, ktorá bola šetrne pripravená v pare.
Ak stále váhate, koľko zo svojej záhradky vyčleníte jahodám, vedzte, že sú nielen chutné, ale aj bohaté na vitamín C. Okrem jahôd sú príjemným osviežením citrusové plody, ktoré spoľahlivo doplnia chýbajúci vitamín C.
 
MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, piyaphantawong