Vitamín A je poklad pre oči i pokožku. Ktoré potraviny ho obsahujú najviac?

Vitamín A sa nám často spája hlavne so zdravým zrakom. Už ako deti sme počúvali, že máme jesť dostatok mrkvy, aby sme mali dobré oči. Mrkva je totiž dobrým zdrojom tohto cenného vitamínu.

Tento vitamín je však kľúčový aj pre mnohé ďalšie funkcie nášho tela, ako je zdravie a kvalita pokožky, kostí a zubov, správna funkcia imunitného systému či zdravý vývin plodu počas tehotenstva. Patrí taktiež medzi antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.

Existuje v dvoch formách - vitamín A známy ako retinol a provitamín A známy ako betakarotén, z ktorého sa v tele následne tvorí vitamín A.

Denný príjem vitamínu A je určený na približne 800 mikrogramov, o niečo viac potrebujú dojčiace mamičky (odporúčaná dávka je asi 1300 mikrogramov).

Hoci väčšinou vitamín A nepatrí k tým, ktorých by sme v tele mali nedostatok, môže sa tak v určitých situáciách stať.

Keď vitamín A v tele chýba

V niektorých prípadoch môže človek trpieť nedostatkom vitamínu A. Medzi takéto rizikové prípady patria napríklad: predčasne narodené deti, dojčatá a malé deti, ženy v období tehotenstva a dojčenia a pacienti s cystickou fibrózou.

K najčastejším prejavom nedostatku vitamínu A patria:

  • šeroslepota,
  • náchylnosť na zápaly očných spojiviek,
  • bolesti a citlivosť očí,
  • zrohovatenie pokožky,
  • znížená imunita,
  • pokles potencie a
  • tráviace ťažkosti.

Ak sa vyskytnú takéto problémy, je určite namieste pátrať po možných príčinách. Pokiaľ zistíte, že za vašimi ťažkosťami stojí nedostatočná hladina vitamínu A, treba sa zamerať na jeho doplnenie.

Rastlinné zdroje vitamínu A

Z rastlinnej stravy získavame betakarotén, ktorý sa následne v tele premieňa na vitamín A. Medzi najbohatšie zdroje tohto vitamínu patria oranžovo a žlto sfarbené plody. Z ovocia sa oplatí dopriať si na doplnenie áčka hlavne marhule, papáju, mango ale aj melón.

Zo zeleniny je tento vitamín bohato zastúpený v mrkve, žltej a červenej paprike, paradajkách, tekvici, zelenej listovej zelenine, sladkých zemiakoch či v brokolici.

                                                             Zdroj foto: freepik.com

Živočíšne zdroje vitamínu A

Vitamín A v podobe retinolu môžeme získať aj zo živočíšnej stravy. Je dobré zamerať sa na konzumáciu potravín ako: vaječný žĺtok, plnotučné mlieko, jogurty, syry, tučné ryby, pečienka a iné vnútornosti.

Syntetický vitamín A v podobe doplnkov

Najlepšie je prijímať vitamín A z potravín, nakoľko tak ho získavame aj spolu s ďalšími potrebnými živinami a tukmi, ktoré podporujú jeho vstrebávanie. Ak je z nejakého dôvodu potrebné doplniť vitamín A aj formou doplnkov, na trhu existuje viacero druhov, a to vo forme retinolu alebo betakaroténu.

O vhodnom type ako aj spôsobe užívania je najlepšie poradiť sa s lekárom či lekárnikom. Vysoké dávky vitamínu A totiž môžu byť toxické. Preto je pri užívaní syntetických doplnkov dôležité brať do úvahy aj denný príjem v strave.

                                                      Zdroj foto: freepik.com

Pozor na predávkovanie

Napriek tomu, že je vitamín A veľmi dôležitý pre zdravie očí, pokožky a mnohých ďalších funkcií organizmu, môžeme sa ním aj predávkovať.

Vitamín A sa ukladá v pečeni a pri jeho nadmernom množstve v organizme hrozí viacero zdravotných problémov. Najčastejšie je rizikom osteoporóza, teda rednutie kostí alebo celková otrava organizmu.

 

 

Zdroj foto: freepik.com