Víno a jeho blahodarné účinky na ľudské telo, ktoré vás isto prekvapia

Víno nie je len dokonalým spoločníkom počas voľných večerov, ale v každom dúšku ukrýva taktiež mnoho prekvapivých zdravotných benefitov. Reč je o červenom víne, ktorého pohárik by ste si mali dopriať aspoň raz za čas.

Dlhovekosť nie je mýtus

Pitie červeného vína dokáže prinavrátiť kardiovaskulárnemu systému zdravú kondíciu a antioxidanty, ktorých je víno bohatým zdrojom, sa postarajú o priaznivý vplyv na cievy a srdce. Nepriamo bráni aj vzniku ischemickej choroby srdca, ktorej predchádza rozťahovaním cievnych stien a zvyšovaním ich pružnosti, čím znižuje pravdepodobnosť upchatia krvnými zrazeninami.

V súvislosti s červeným vínom sa už tradične spomína aj dlhovekosť, čo možno do istej miery považovať za dokázateľný fakt. Krvné zrazeniny a následné upchatie ciev si totiž každoročne vyžiadajú čoraz viac ľudských životov a v poslednej dobe bol dokonca zaznamenaný vzostup mladších ročníkov. Keďže antioxidanty obsiahnuté vo víne majú schopnosť zamedziť vytváraniu zrazenín, rovnakým dielom prispievajú aj k prevencii vzniku ochorení zapríčinených krvnými zrazeninami.

Zdroj: unsplash.com

Upravuje hodnoty v krvných testoch

Pitím červeného vína v rozumných množstvách možno pri miernych odchýlkach zdravej hladiny cholesterolu v krvi spozorovať aj pozitívny vplyv smerom k vyváženejším hodnotám dobrého a zlého cholesterolu.

Podobne sa obsiahnuté látky vo víne prejavujú v rámci obsahu glukózy v krvi. Absorpcia cukru je totiž výrazne znižovaná, čím zreteľne klesá aj jeho hladina v krvných testoch a červené víno si tak pripisuje funkciu regulátora cukru.

Už spomenuté antioxidanty sú dobre známe v spojení s rakovinou a predstavujú prevenčný mechanizmus proti vzniku týchto ochorení. Ich úlohou je ochrana telových buniek pred interakciou so škodlivými látkami, čím sa víno zapísalo dokonca aj na zoznam domácich liekov pri klasickej nádche.

Zachraňuje pamäť

Aj keď sa alkoholické nápoje spájajú väčšinou so zabúdaním než so zlepšovaním pamäťových schopností, pri červenom víne platí úplný opak. Znovu sa do hlavnej úlohy dostávajú antioxidanty, ktoré aktívne pracujú s mozgovými bunkami a udržujú ich činnosť. Preukázateľné sú aj priaznivé účinky proti Alzheimerovej chorobe ako častého znaku duševného starnutia.

Alkohol ako liek?

Neexistuje nič také ako propagácia alkoholu v súvislosti s prípadnými zdravotnými benefitmi a rovnako neplatí, že zvýšenie konzumácie červeného vína sa automatiky prejaví ako všestranne pozitívny účinok na zdravie. Spomedzi najrôznejších alkoholických nápojov sa však práve víno označuje za najzdravší alkohol, alebo skôr nápoj s najciteľnejšími zdravotnými výhodami. Popri kraľujúcom červenom víne aj biele víno patrí do tej zdravšej polovice typov alkoholu a podobne ako červené víno upravuje zrážanlivosť krvi, a tak zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, vypuknutiu trombózy či embólie.

Zuzana Bánska

Zdroj:
https://www.vinoskovajsa.sk/blog/cervene-vino-zdravotne-benefity/
https://www.vino-turecek.sk/preco-pit-cervene-vino/