Viete si správne vybrať steak?
Hovorí sa, že steak je kráľom gastronómie. Má znamenitú chuť, chrumkavú kôrku a vo svojom vnútri je krehký. Jeho tajomstvo však nespočíva len v správnom dochutení či presnej tepelnej úprave. Jeho výnimočnosť sa skrýva aj v správnom výbere mäsa.
„Základom dobrého steaku je kvalitné mäso. Naše má pôvod v Južnej Amerike. Dôležité sú aj informácie o tom, ako dlho mäso zrelo a z akej časti zvieraťa mäso pochádza. Našim hosťom preto ponúkame sviečkovú, ktorá je najdrahšia a zároveň najjemnejšia časť z hovädzieho mäsa. Taktiež má vysoký obsah bielkovín a výnimočnú chuť vďaka svojej štruktúre,“ vysvetľuje Róbert Dukon, kuchár bratislavského hotela Sheraton.
Správne pripravený steak spoznáte podľa toho, že sa vám rozplýva na jazyku. Doba jeho pečenia závisí od toho, aký steak si želáte. Štandardne je šesť stupňov pečenia: rare - krvavý až surový; medium rare - ružový a menej krvavý, vlažný stred; medium - ružový a pevný stred; medium well - tmavoružový s pevným stredom alebo well done - hnedý a pevný stred.
„Osobne mám najradšej medium, prípadne medium rare. To znamená, že v jadre steaku treba dosiahnuť 65 – 70 stupňov. Vo vyhriatej rúre na 180 stupňov ho nechám 7 minút. Potom ho dokončím na lávovom grile, kde ho opečiem z každej strany a potriem maslom. Po lávovom grile steak nechám odležať 4 až 3 minúty a takto pripravený ho podávam,“ dodáva Róbert Dukon.
V Brasserie Anjou môžete ochutnať steak s hľuzovkami, zelenými fazuľkami, foie gras a hľuzovkovou omáčkou alebo verziu Surf & Turf s grilovanými tigrími krevetami, rukolovým šalátom a sušenými paradajkami. Vychutnať si ho môžete aj s kvalitným červeným vínom, ktoré vám odporučí skúsený someliér. Nebojte sa zaexperimentovať a dať si k nemu pivo či suché biele víno. Upozornenie na záver: pripravte sa na silný gastronomický zážitok.