Viete, aký je rozdiel medzi „desiatkou“ a „dvanástkou“?

Viete, prečo je pivo svetlé alebo tmavé, čo spôsobuje jeho horkosť alebo plnosť? A viete, aký je rozdiel medzi desiatkou a dvanástkou? Ak si nie ste odpoveďami na tieto otázky úplne istí, my vám pomôžeme zorientovať sa v jednotlivých atribútoch chuti piva tak, aby ste vedeli, čo robí pivo pivom ako pravý pivár. Pomôže nám v tom odborník na toto obľúbené osvieženie - sládok Ján Čerkala.

Čo spôsobuje, či je pivo svetlé alebo tmavé?
Pod farbu piva sa podpisuje druh použitého sladu. „Používa sa slad svetlý tzv. plzenského typu alebo slad tmavý bavorský alebo tzv. karamel. Rozdiely v týchto sladoch sú dané predovšetkým záverečnou teplotou pri sušení,“ vysvetľuje sládok pivovaru Šariš Ján Čerkala. Čím vyššia teplota sa použije, tým viac je v zrne karamelizovaného cukru a tým tmavšie pivo sa uvarí. U tmavých a polotmavých pív sa používajú rôzne pomery týchto sladov.

A prečo je niektoré pivo také horké?
Horkosť piva je daná použitým chmeľom, jeho množstvom a tiež stupňom prekvasenia tohto piva. „Čím menej sa nechajú sladové látky prekvasiť, tým viac zostane v pive sladkých sladových látok. Tie vyvažujú horkosť chmeľu, takže dané pivo nepôsobí až tak horko,“ dodáva sládok, ktorý pracuje v pivovare na východe Slovenska viac ako 30 rokov.

Ako získa zlatý mok chuťovú plnosť?
Plnosť chuti piva alebo aj chlebnatosť závisí od stupňovitosti piva, teda od množstva použitého sladu na danú várku a tiež na stupni prekvasenia. „Čím menej je pivo prekvasené, tým viac v ňom zostane sladových látok, ktoré vytvárajú chuťovú plnosť,“ popisuje postup odborník s tým, že záleží však aj na použitom chmele a spôsobe jeho dávkovania.

Má desiatka pivo desať percent alkoholu?
A ako je to s pivom „desiatkou“ a „dvanástkou“? Toto typické označenie v stupňoch v zahraničí veľmi nepoužívajú a tak sa často stane, že zahraniční návštevníci sa pýtajú, či má pivo „dvanástka“ aj dvanásť percent alkoholu. Ide však o percentá extraktu v mladine, teda v tom, čo sa uvarí vo varne. „Ide teda o množstvo sladových a chmeľových látok, nie o percento alkoholu,“ hovorí Ján Čerkala s tým, že 12-stupňové pivo má „iba“ okolo 4,5 percenta.
Tajomstvá varenia obľúbeného nápoja Čechov a Slovákov už poznáte. Ako sami vidíte, je to celá veda. Všetky procesy sú starostlivo sledované a v najmodernejšie technologicky vybavených pivovaroch už na všetko okrem odborníkov – sládkov, dohliadajú už aj počítače. Vďaka nim aj vaše obľúbené pivo chutí stále rovnako. Tak nazdravie!