Viete, ako sa chrániť pred infarktom a mŕtvicou?

Najlepšou prevenciou proti infarktu a mŕtvici je zdravý životný štýl. Normálna hmotnosť, stabilný krvný tlak a hladina cholesterolu v krvi, pravidelná športová aktivita, dostatok spánku, žiadne cigarety a vhodná životospráva sú hlavnými predpokladmi dlhého a kvalitného života.

Ako znejú odporúčania odborníkov?

  • Ochrancom proti srdcovému infarktu je kyselina listová, pričom s pribúdajúcim vekom treba dávky vitamínu B12 zvyšovať. Za najzdravšie zdroje kyseliny listovej sú považované ovocie a zelenina (brokolica, špenát). 
  • Dôležitú úlohu zohrávajú celozrnné potraviny, ktoré by mali byť zastúpené v našom jedálničku každý deň v primeranej porcii. Samozrejmosťou je konzumácia morských rýb – losos, makrela, tuniak, sardinky. 
  • Dôležitosť vitamínu C snáď netreba ani zdôrazňovať, pretože je najlepším bojovníkom proti voľným radikálom. Vitamín C je bohato zastúpený v ovocí a zelenine. 
  • Pre zdravie srdca majú obrovský prínos všetky bobuľoviny. Je jedno, ktoré z bobuľovitého ovocia si vyberiete, pretože je takmer rovnako prospešné. Ak sa rozhodnete konzumáciu čučoriedok, černíc, malín či jahôd kombinovať, potešíte nielen chuťové poháriky, ale aj srdcovo-cievny aparát. Bobuľoviny, resp. v bobuliach zastúpené antokyány, disponujú unikátnou schopnosťou udržovať priaznivú hladinu cholesterolu v krvi a eliminovať zápaly.
  • Považovali ste doteraz banány len za upokojujúci prostriedok? Potom ste tomuto exotickému ovociu krivdili, pretože vďaka vysokému obsahu draslíka nemôže dôjsť v ľudskom tele k prevahe sodíka, teda k stavu, ktorý môže spôsobiť infarkt.
  • O účinkoch kapsaicínu ste dozaista počuli, pretože sa nachádza v paprike. Kapsaicín má pozitívne účinky na cievy.
  • Neprišli ste doteraz na chuť brokolici pripravenej v pare? Je to veľká škoda, pretože brokolica, podobne ako špenát, kel alebo karfiol, pozitívne ovplyvňuje celkové zdravie, a teda aj srdcový aparát.

Pýtate sa, koľko ovocia a zeleniny musíte denne zjesť?

Za optimum denného príjmu ovocia a zeleniny bola považovaná dávka 5 porcií, ktorú odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia. Ak však chce človek získať dostatočnú ochranu pred chorobami srdca a mozgovou mŕtvicou, denná dávka ovocia a zeleniny by mala byť až 8 porcií.
 
MIMI