Viete, ako reagovať pri prehriatí psa? V žiadnom prípade ho nesprchujte!

Horúce počasie dá zabrať aj psom. Niekedy stačí, keď majiteľ spraví veľkú chybu a psa nechá v zaparkovanom aute, hoci so stiahnutým okienkom, prehreje sa pri športe na prudkom slnku, alebo mu v mestskej hromadnej doprave majiteľ založí nesprávny košík, v ktorom nedokáže mať otvorenú papuľu. Všetky tieto situácie sa môžu skončiť zlyhaním organizmu s fatálnymi následkami.

Prehriaty pes

Človek sa pri zvýšení telesnej teploty efektívne ochladzuje takmer na celom tele prostredníctvom štyroch miliónov potných žliaz. U psa sa však nachádzajú výlučne na labkách, aj to v malom množstve. Preto sa štvornohí miláčikovia ochladzujú vyplazeným jazykom a zrýchleným dýchaním. „Prúdením vzduchu a odparovaním vody sa ochladzujú sliznice jazyka a horných dýchacích ciest, no keď sa vysoká teplota kombinuje s vysokou vlhkosťou vzduchu, teda je dusno, organizmus psa sa nedokáže efektívne ochladiť. Navyše, dychčanie môže prispieť k jeho dehydratácii,“ hovorí Robert Schemmer, manažér vzdelávacieho a rozvojového centra Super zoo. Prehriaty pes má suchý a horúci ňufák, suché sú tiež sliznice pyskov a kože. Napriek tomu nadmerne slintá, ťažko sa mu dýcha, má zrýchlený tep, môže zvracať alebo byť nervózny, malátny, ale aj apatický, ba dokonca upadnúť do bezvedomia. Jeho telesná teplota presahuje 40 °C. Vtedy psík potrebuje urgentnú prvú pomoc.

                                                             Zdroj: Unsplash.com

Postupné chladenie

Keď príznaky prehriatia spozorujeme v exteriéri, v žiadnom prípade by sme si to so psom nemali namieriť rovno do jazera, pod sprchu alebo mu vodu liať priamo na chrbát. Ochladenie má byť postupné. „Psíka by sme mali čo najrýchlejšie odniesť na chladnejšie miesto. Ležať by mal s vyvýšenou hlavou, keďže mu pri prehriatí hrozí opuch mozgu. Ochladzujeme ho od labiek, na ktoré prikladáme studenú vodu, kúsky ľadu. Keď sme v prírode, namočíme mu ich do kelímka s vodou. Ďalej ho ovlažujeme vodou, ktorej teplota nesmie byť priveľmi studená, a to postupne od vnútornej strany stehien, cez brucho, krk až po hlavu. Pokiaľ je to možné, zabaľte psa do mokrých uterákov, obliečok či oblečenia, ale nesmú byť namočené v ľadovej vode,“ vysvetľuje život zachraňujúce kroky Robert Schemmer. V prípade, že je nablízku jazero, bazén alebo vodný tok, pes by doňho nikdy nemal vbehnúť „ubehaný“, aby u neho nedošlo k hypotermickému šoku a zlyhaniu krvného obehu. Aj tu je dobré ho do vodnej plochy len postaviť a ochladzovať ho postupne od labiek cez brucho až po krk podľa vyššie doporučeného postupu. Po poskytnutí prvej pomoci je namieste okamžite vyhľadať veterinára.

Prevencia nad zlato

Samozrejme, ideálne je prehriatiu predchádzať jednoduchými pravidlami. Vonkajšie i vnútorné psy musia mať počas horúceho letného dňa prístup k čerstvej a chladnej vode, ale aj k miestam, kde sa intenzívnejšie ochladia. Aj keď je celý deň v záhrade, nemusí mu stačiť tieň, ale psík ocení chládok v garáži či dome. Interiérové psy sa zase radi ochladzujú na chodbe alebo na dlaždiciach v kúpeľni. Skvelým pomocníkom je i chladiaca podložka, ktorá sa aktivuje v momente, keď si na ňu ľahne domáci miláčik. Zároveň je skvelým pomocníkom aj na cestách v aute alebo na dovolenke. Vonku zase poteší bazén pre psy z pevného materiálu, ktorý a ľahko a rýchlo zostavuje a nie je potrebné ho fúkať. „Intenzívnejšie aktivity so psom počas leta je dobré si plánovať skoro ráno alebo neskôr večer a nezabudnime si so sebou vziať vždy fľašu s vodu,“ prízvukuje Robert Schemmer. Samostatnú kategóriu tvoria letné strihy psej srsti. Ľudia sa mylne domnievajú že huňatým psov je v lete príliš teplo, a preto im doprajú tzv. letný imidž. Pritom si neuvedomujú, že srsť má okrem iného aj termoizolačnú funkciu a udržiava organizmus v stabilnej teplote aj počas horúčav. „Srsť tvorí zároveň aj ochrannú bariéru, preto môže u niektorých plemien dôjsť až k spáleniu kože od slnka po prílišnom skrátení srsti či vláskov,“ dodáva Robert Schemmer zo Super zoo.

 

Zdroj foto: unsplash.com