Vieme, čo patrí k správnej lyžovačke

Zimná lyžiarska sezóna sa už pomaly rozbieha, a tak je čas zamyslieť sa, čo všetko by sme mali mať pre seba a svoju rodinu pripravené, kým sa prvýkrát postavíme na lyže. Okrem kvalitnej lyžiarskej výstroje v podobe lyží, lyžiarok a palíc, by sme nemali zabúdať ani na ďalšie maličkosti, ktoré nám zabezpečia príjemný a bezpečný pobyt na horách.


Oblečenie by malo byť z kvalitných materiálov
Oblečenie na lyžovačku je dnes skôr záležitosťou módnych trendov. Napriek tomu sa v obchode vždy pýtajte na výšku vodného stĺpca (udáva nepremokavosť použitého materiálu) a priedušnosť (schopnosť odvádzať vodné pary a prebytočné teplo). Ako prvú najspodnejšiu vrstvu voľte vždy termonátelník. Športovci si najviac pochvaľujú práve vlnu Merino, ktorá ani po opakovanom použití a prepotení nesmrdí. V chladnom počasí zahreje, no zároveň dobre odvádza prebytočnú vlhkosť.

Samozrejmosťou je prilba
Tá podobne ako lyžiarky musí na hlave dobre sedieť aj bez zapnutia istiacich remienkov. Ak vám na hlave padá do očí, nespoliehajte sa na to, že ju pritiahnete remienkami. Vždy skúšajte prilbu aj s nasadenými okuliarmi, aby vám táto kombinácia nerobila neskôr ťažkosti pri zapínaní.

Slnečné okuliare
Zanedbať povinnú ochranu očí je nerozvážne. Sneh reflektuje svetlo a dokáže vašim očiam napáchať škody. Preto si dajte záležať, aby sklá okuliarov pokrývali celý zorný uhol. Okuliare sú na svahu nevyhnutnosťou v dvoch prípadoch – v hmle, snežení a nepriaznivých poveternostných podmienkach so zníženou viditeľnosťou, alebo pri ostrom slnku. Ideálne sú sklá so zrkadlovým efektom, ktoré tlmia slnečné lúče.

Krém s UV-faktorom
Iste ste si všimli, že nízke teploty redukujú naše mazové žľazy. Zásobte nielen svoju pleť, ale aj ruky výživnými krémami bohatými na lipidy. Počas lyžovačky vo vysokých nadmorských výškach je naša pleť vystavená slnečnému žiareniu oveľa viac ako v nížinách. Sneh odráža aj UV lúče, preto dostáva naša pokožka odtiene červenej. Investujte do krémov založených na báze vody a oleja či už mandľového alebo olivového. Obidva majú regeneračné účinky.

Ochrana pre oči, nos a pery
Tieto tri miesta sú azda najviac náchylné na vplyvy počasia. Zadovážte si preto tyčinku s ochranným faktorom. Iste toto rozhodnutie neobanujete.

Autor: Andrea Zummerová