Vianočný stromček

 

Začiatkom decembra napadol prvý sneh, v stánkoch a obchodoch je vyložený vianočný tovar, prvé vianočné stromčeky blikajú pri kvetinárstvach a čakajú, kto ich kúpi. Winterovu ulicu majestátne zdobí veľká jedľa. O niekoľko týždňov sa rozžiari vianočný stromček aj v našich domácnostiach a nik si bez nich Vianoce nevie prestaviť. Patrí neodmysliteľne k nim, tak ako kapor, darčeky, štedrovečerná večera a iné zvyky.
Skutočné Vianoce bez stromčeka nie sú Vianocami. Príčinu prečo sa stal stromček symbolom Vianoc nepoznáme, napriek tomu, že je s nimi pevne spojený. Zdobia ho však aj ľudia, ktorí nie sú veriaci. Strom je odjakživa symbolom života. Stromy v minulosti prežívali veľkú úctu a prisudzovali sa im rôzne schopnosti. Prút zo stromčeka chránil dobytok pred vorožilami a zvieratá s ním vyháňali na prvú pašu.
Čo nám ešte hovorí história? Vianočný stromček je obľúbený na celom svete a jeho história sa začala písať v nemeckom prostredí v osemnástom storočí. Prvú písomnú zmienku poznáme od nemeckého kazateľa Geislera z Alsaska. J.W.Goethe opisuje stromček u strýka na začiatku devätnásteho storočia. Neskoršie zmienky spomínajú v rôznych časových intervaloch vianočné stromčeky v Gdaňsku, Paríži, Viedni, Ríme. Pôvod stromčeka však nie je biblický a siaha až k rímskym oslavám slnovratu-saturáliám.
Tradíciu stromčeka založilo mesto ako výsledok estetizácie sviatočného obradu.
Najprv sa teda vianočný stromček udomácnil v mestách, potom na vidieku.
Už ste sa rozhodli, aký stromček budete mať Vy a ako si ho ozdobíte? Bude živý, alebo umelý?Živý stromček šíri v byte vôňu lesa a prináša príjemnú atmosféru. Z reálneho hľadiska je praktickejší umelý stromček, ktorý sa dá využiť viackrát. Umelé stromčeky sa vyrábajú aj z iných materiálov ako sklo či kov.
Pri kúpe stromčeka nezabúdajme na veľkosť a výšku izby. Takisto veľkosť a výšku stromčeka treba prispôsobiť tak parametrom izby, ako aj rozmiestneniu nábytku.
Ako si predstavujete Vianoce a teda aj vianočný stromček si premyslite už teraz.
Určite sa mnohým nedarí v tejto uponáhľanej dobe rozmýšlať nad Vianocami, keď každodenné povinnosti v práci či domácnosti zaberajú veľa času.Zahoďte za hlavu zbytočné naháňanie a stresovanie, zbytočné nákupy potravín či darčekov. Veriaci si pripomínajú narodenie Krista a všetci ostatní sviatky lásky v každej podobe, porozumenia a pohody, čo je prvotným poslaním Vianoc, preto na to nezabúdajme.
 
S. Nováková