Vianočný puding podľa Jamieho Olivera
Recept na tento puding má Jamie od svojej milovanej rodinnej priateľky Betty, ktorej trvalo niekoľko rokov, kým ho vypilovala k dokonalosti. A tu je.
Ingrediencie:
• 1 čajová lyžička zmäknutého masla na vymastenie
• 1 veľké vajce
• 1150 ml mlieka
• 400 g sušených hrozienok
• 100 g sušených brusníc
• 125 g masti alebo masla
• 126 g hladkej múky
• 125 g trstinového práškového cukru
• 125 g strúhanky
• 125 g nasekaných sušených datlí
• 2 polievkové lyžice brandy
• 3 polievkové lyžice kryštalizovaného zázvoru
• 1 čajová lyžička mletého zázvoru
• Kôra z pomaranča
• Štipka soli
Postup:
1. Najprv si maslom dôkladne vymastite väčšiu pudingovú misu (aspoň 1,5 l).
2. V inej miske zmiešajte vajce, mlieko a odložte bokom.
3. V ďalšej miske zmiešajte všetky ostatné suroviny a následne pridajte zmes vajec a mlieka. Poriadne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
4. Vzniknutú zmes nalejte do pudingovej misy a prikryte jednou vrstvou papiera na pečenie. Následne prikryte ešte dvoma vrstvami hliníkovej fólie a upevnite po okraji misy hrubším povrázkom.
5. Takto pripravenú misu s pudingovou zmesou vložte do veľkého hrnca s vodou, prikryte pokrievkou a nechajte na slabom plameni zhruba 3 hodiny prehrievať. Pozor, vodu pravidelne kontrolujte, aby nedošlo k varu, misa by mohla prasknúť.
6. Potom z hrnca misu s pudingom vyberte a opatrne preklopte na tanier.
Tip na slávnostné servírovanie vianočného pudingu:
Na dno panvice nalejte obľúbený alkohol (bourbon, koňak, whisky) a počkajte, kým nad plameňom vzplanie. Následne dejte panvicu nad puding a opatrne ho polejte. Počkajte, až alkohol do pudingu úplne vsiakne. Flambovanie zlepšuje vzhľad aj chuť pokrmov.