Vianočný puding podľa Jamieho Olivera

Recept na tento puding má Jamie od svojej milovanej rodinnej priateľky Betty, ktorej trvalo niekoľko rokov, kým ho vypilovala k dokonalosti. A tu je.

Ingrediencie:

    • 1 čajová lyžička zmäknutého masla na vymastenie
    • 1 veľké vajce
    • 1150 ml mlieka
    • 400 g sušených hrozienok
    • 100 g sušených brusníc
    • 125 g masti alebo masla
    • 126 g hladkej múky
    • 125 g trstinového práškového cukru
    • 125 g strúhanky
    • 125 g nasekaných sušených datlí
    • 2 polievkové lyžice brandy
    • 3 polievkové lyžice kryštalizovaného zázvoru
    • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
    • Kôra z pomaranča
    • Štipka soli

Postup:

    1. Najprv si maslom dôkladne vymastite väčšiu pudingovú misu (aspoň 1,5 l).
    2. V inej miske zmiešajte vajce, mlieko a odložte bokom.
    3. V ďalšej miske zmiešajte všetky ostatné suroviny a následne pridajte zmes vajec a mlieka. Poriadne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
    4. Vzniknutú zmes nalejte do pudingovej misy a prikryte jednou vrstvou papiera na pečenie. Následne prikryte ešte dvoma vrstvami hliníkovej fólie a upevnite po okraji misy hrubším povrázkom.
    5. Takto pripravenú misu s pudingovou zmesou vložte do veľkého hrnca s vodou, prikryte pokrievkou a nechajte na slabom plameni zhruba 3 hodiny prehrievať. Pozor, vodu pravidelne kontrolujte, aby nedošlo k varu, misa by mohla prasknúť.
    6. Potom z hrnca misu s pudingom vyberte a opatrne preklopte na tanier.

Tip na slávnostné servírovanie vianočného pudingu:
Na dno panvice nalejte obľúbený alkohol (bourbon, koňak, whisky) a počkajte, kým nad plameňom vzplanie. Následne dejte panvicu nad puding a opatrne ho polejte. Počkajte, až alkohol do pudingu úplne vsiakne. Flambovanie zlepšuje vzhľad aj chuť pokrmov.