Vianočná pomarančová marmeláda
Náročnosť: 3 bábovky
Doba prípravy: asi 25 minút
Vystačí na: asi 4 poháre à 375 ml
Prísady:
nakrájaná kôra z 3 chemicky neošetrených pomarančov
500 g pomarančových filetiek (asi z 9 väčších pomarančov)
500 ml 100 % pomarančovej šťavy
1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker
500 g cukru
Príprava:
1. Pomaranče umyjeme teplou vodou a osušíme. Olúpeme veľmi tenkú vrstvu kôry, ktorú nakrájame na jemné prúžky, alebo môžeme použiť škrabku na citrusy. Všetky pomaranče vyfiletujeme* a rozmixujeme.
2. Do veľkého hrnca vložíme rozmixované pomaranče, šťavu a kôru. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
3. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
4. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevarenej marmelády. Ak je po vychladnutí málo tuhá, vmiešame do nej ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
5. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
*Pozn.: Filetovanie pomaranča: Ostrým nožom orežeme po celom obvode pomaranča kôru až na dužinu. Potom pozdĺž bielej šupky vykrajujeme filetky tak, aby sme získali čistú pomarančovú dužinu.
TIP: Milovníci zázvoru si môžu marmeládu dochutiť kúskom strúhaného zázvoru.