Vianoce - Vianočné buchty
Pripravíme kysnuté cesto - bežne ako na koláče. Predtým si uvaríme vo vode s trochou škorice sušené slivky. Slivky balíme do nakysnutého cesta tak, aby vznikli malé buchtičky, ktoré kladieme na plech, pričom ich jednotlivo mastíme, aby sa pri pečení nezlepili. Pozor, slivky musia byť pri plnení do cesta už vychladnuté. Pri tejto práci dodržiavame bežné zásady platné pri pečení koláčov z kysnutého cesta. Buchtičky po upečení necháme vychladnúť. Potom si namelieme maku, zmiešame ho s práškovým a vanilkovým cukrom. Vlačnú vodu osladíme medom. Každú buchtičku do nej namočíme a obalíme makom. Ukladáme na misu, v ktorej budeme buchtičky servírovať. Pred servírovaním môžeme zľahka pokvapkať medom a roztopeným maslom.