Vianoce - Moriak s mandľovou plnkou
Potrebujeme: Očisteného moriaka (asi 1,5 kg), vnútornosti z moriaka, 100 g senviča, 100 g mandlí, 50 g oleja, 80 g údenej slaniny, 50 g masla, 40 g soli, mleté čierne korenie, 3 vajcia, 150 g červeného vína, 2 dl smotany, 50 g parmezánu.
Očisteného, vypitvaného, umytého moriaka osolíme, okoreníme, prešpikujeme údenou slaninou nakrájanou na rezančeky podlejeme červeným vínom a v rozpálenej rúre za častého prilievania vody a podlievania šťavou pečieme domäkka.
Príprava plnky: Vnútornosti s navlhčeným sendkvičom na mäsovom mlynčeku zomelieme, pridáme sparené, ošúpané, posekané mandle, vajcia, korenie, časť smotany a zmes dobre premiešame. Plnkou naplníme moriaka, mierne podlejeme vodou, vrch natrieme rozpusteným maslom a v rozpálenej rúre pečieme asi 1 a 1/2 hodiny dohneda. Pred dopečením polejeme moriaka rozhabarkovanou smotanou a posypeme strúhaným parmezánom. Podávame s dusenou ryžou, opekanými zemiakmi, zemiakovými hranolkami alebo zemiakovou kašou. Plneného pečeného moriaka môžeme podávať aj nastudeno.