Vianoce - Lahodný zemiakový šalát

Zemiakový šalát je tradičným - slávnostným rodinným jedlom. Naše chuťové poháriky najlepšie oceňujú ten svoj, na ktorý sme zvyknutí po celé roky, možno desaťročia. Recept naň sa totižto v rodine dedí.

 

Ak sa odvážite porušiť tradíciu, tento lahodný šalát je vynikajúcou a zdravou alternatívou klasického ťažkého zemiakového šalátu. Môžete ho zjesť podstatne viac a budete sa cítiť fajn. My ho tradične robíme už 15 rokov a ešte sme sa ho neprejedli.

 

Čas prípravy: asi 60 minút – náročnosť jednoduchá

 

Potrebujeme

 

 Pre 4 osoby

 

  • 500 g zemiakov

  • 150 g cibule

  • 150 g mrazeného hrášku

  • 150 g mrkvy

  • 100 g sterilizovanej kápie

  • 4 kyslé uhorky v sladkokyslom náleve

  • 1 PL slnečnicového oleja za studena lisovaného

  • soľ 

Dressing
  • 250 g kyslej smotany
  • 1 lyžička horčice +1 lyžička hnedého cukru

 

Postup

 

  1. V samostatnej porcelánovej mise najprv opatrne rozmiešame kyslú smotanu s horčicou a cukrom.

     

  2. V pare si uvaríme mrazený hrášok a necháme ho vychladiť.

     

  3. Zemiaky pokrájame na úhľadné kocky, prípadne pretlačíme cez formičku. Posolíme morskou soľou. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a zalejeme olejom. Jemne premiešame.

     

  4. Zemiaky s cibuľou zalejeme pripraveným dressingom a opäť dobre, ale opatrne premiešame.

     

  5. Pridáme ostatné suroviny: vychladený hrášok, mrkvu - postrúhanú na hrubom strúhadle – musí byť šťavnatá a sladká, kyslé uhorky - pokrájané na jemné motýlie krídla a kápiu, ktorú krájame na dlhšie kusy, aby v šaláte pekne vynikala.

     

  6. Nakoniec celý šalát premiešame, preložíme do vhodnej (najlepšie sklenenej) nádoby, dobre uzavrieme a dáme do chladničky vychladiť.