Vianoce - Kapustnica s klobásou
Potrebujeme: 500 g kyslej kapusty, 100 g sušených hríbov, hlava z vianočného kapra, 40 g masti, 1 lyž. hladkej múky, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, 3 dl kyslej smotany, domáca klobása.
Kyslú kapustu nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou, osolíme a dáme variť. Hríby umyjeme, obaríme, nakrájame na drobné kúsky a dáme do kapustnice. Hlavu z vianočného kapra varíme osobitne. Keď je uvarená, vývar precedíme do kapustnice, mäso z lavy kapra oberieme, nakrájame na malé kúsky, dáme do kapusty a povaríme. Kapustnicu zahustíme zápražkou, pripravenou z masti, múky, posekanej cibule a mletej červenej papriky. Chuť kapustnice zjemníme rozhabarkovanou kyslou smotanou.